Un raport foarte aşteptat denunţă joi lipsuri în acţiunea serviciilor britanice de informaţii (MI5), care nu au prelucrat informaţii care ar fi putut conduce la evitarea atentatului de la Manchester Arena din 2017, soldat cu 22 de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A existat o oportunitate semnificativă ratată de a acţiona care ar fi putut evita atentatul”, din cauza unei întârzieri în prelucrarea anumitor informaţii, se subliniză în acest raport care încheie o anchetă publică cu privire la acest atentat.

La 22 mai 2017, un britanic de origine libiană, Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, s-a detonat, la ieşirea din această sală de concert, în urma unui spectacol al starului pop Ariana Grande, omorând şapte copii şi 15 adulţi şi rănind alte sute de oameni.

În raportul său - de 200  de pagini -, Sir John Saunders s-a interesat de radicalizarea lui Abedi şi de posibilitatea ca atacul să fi fost evitat.

El conchide că serviciile de informaţii au ignorat informaţii despre Abedi şi au ratat, astfel, ”ocazia de a lua măsuri de investigare importante” care să-l vizeze.

”Bazându-se pe tot ceea ce ştiau sau ar fi trebuit să ştie serviciile de securitate, cred că asemenea măsuri de investigaţie ar fi fost un răspuns proporţionat şi justificat de luat”, scrie el în raport.

”Exista o posibilitate reală ca acest lucru să fi furnizat informaţii utilizabile”, în pofida faptului că recunoaşte ca şansele de a evita atacul ar fi fost ”slabe”.

Avocatul care reprezintă 11 familii ale unor victime, Richard Scorer, consideră că concluziile acestui nou raport arată că lipsurile serviciilor de informaţii ”au condus, cel puţin, la pierderea unei posibilităţi de a evita atacul”.

El a catalogat drept ”inacceptabile” lipsurile relevate.

Un prim raport copleşitor despre incapacitatea autorităţilor de a-l identifica pe Salman Abedi drept o ameninţare a fost publicat în iunie 2022.

Un al doilea raport, în noiembrie 2022, denunţa de această dată gestionarea intervenţiei de către autorităţi în timpul atentatului sinucigaş, apreciind că şeful Poliţiei din Manchester a fost ”depăşit rapid de numărul de sarvici pe care le avea de îndeplinit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.