Mexicul a trimis 6.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale la graniţa cu Guatemala pentru a opri valul de migranţi care se îndreaptă spre SUA, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, se află la Washington pentru a încerca să convingă SUA să nu implementeze taxe pentru bunurile mexicane din cauza imigraţiei ilegale.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va aplica o taxă de 5% pentru toate importurile din Mexic începând de luni dacă nu se ajunge la un acord. Miercuri, el a precizat că nu au fost făcute „destule progrese” în discuţii.

După discuţiile de joi, Ebrard a declarat că este „optimist”.

El a declarat că forţele mexicane se vor afla la graniţa cu Guatemala pentru a preveni imigranţii din a intra în ţară.

„Am explicat că 6.000 de soldaţi vor fi desfăşuraţi în zonă”, a precizat el, adăugând că discuţiile vor continua vineri.

Conform propunerilor lui Trump, taxele vamale vor creşte cu 5% în fiecare lună pentru bunuri precum maşini, bere, tequila, fructe şi legume, ajungând la 25% în octombrie.

Trump doreşte ca Mexicul să oprească cele câteva sute de mii de imigranţi din America Centrală care încearcă să intre în SUA.

Preşedintele american a anunţat noile taxe săptămâna trecută pe Twitter.

Oficialii americani au anunţat săptămâna aceasta că arestările la graniţă au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani în mai. Au fost arestaţi 132.887 de migranţi care încercau să intre în SUA din Mexic în mai, o creştere de 33% faţă de aprilie.

Dintre aceştia, 84.524 erau familii iar 11.507 erau copii neînsoţiţi.

Altor 11.391 de migranţi au fost respinşi la graniţă după ce au încercat să intre legal, ducând astfel numărul total al migranţilor la 144.278.

Totuşi, datele statistice arată că trecerile ilegale ale graniţei se află în declin din 2000. În 2017, primul an din mandatul lui Trump, acestea au ajuns la cel mai scăzut nivel din 1971. În ultimii doi ani însă numărul arestărilor a crescut din nou.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.