Cancelarul german Angela Merkel anunţă marţi, în presa regională, că vrea ca Uniunea Europeană (UE) să încheie cu ţări nord-africane acorduri de readmisie a migranţilor similare pactului controversat încheiat cu Turcia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vom fi nevoiţi să încheiem acorduri asemănătoare cu alte ţări, în mare din Africa de Nord, cu scopul de a stăpâni mai bine rutele migraţiei din centrul Mării Mediterane", declară cancelarul pentru Passauer Neue Presse şi Ruhr Nachrichten,

"Asemenea acorduri sunt totodată în interesul oamenilor care se refugiază", pledează Merkel, fără să ofere precizări despre ţările pe care le vizează, în contextul în care Libia, o ţară instabilă din 2011 încoace, a devenit un adevărat paradis pentru traficanţi de migranţi care vor să ajungă pe coastele Europei.

Acordul cu Turcia prevede ca această ţară să primească înapoi migranţi care intră ilegal pe teritoriul Greciei. În schimb, UE s-a angajat să plătească trei miliarde de euro menite să ajute Ankara să-şi îmbunătăţească modul în care-i găzduieşte pe refugiaţi. Acordul prevede posibilitatea acordării ulterioare a unui nou ajutor în acelaşi cuantum.

UE s-a angajat ca pentru fiecare sirian trimis înapoi în Turcia să "reinstaleze" unul aflat deja pe teritoriul acestei ţări.

Merkel apără încă o dată acest acord, în contextul în care a fost unul dintre principalii lui artizani, şi a îndemnat "să se acţioneze" pentru ca pactul să rămână în vigoare, în pofida tensiunilor turco-europene şi blocării liberalizării vizelor impuse cetăţenilor turci.

Turcia a ameninţat că nu va mai aplica acest acord crucial care limitează afluxul de migranţi în Europa dacă UE nu liberalizează regimul vizelor impus cetăţenilor săi.

Merkel a deplâns totodată lentoarea europenilor în repartizarea celor 45.000 de migranţi blocaţi la frontiera greco-macedoneană, dintre care doar 3.000 au fost primiţi de alte state membre.

Întrebată ce părere are despre decizia istotrică pe care a luat-o în noaptea de 4 spre 5 septembrie de a permite intrarea în Germania a zeci de mii de migranţi blocaţi în Ungaria, ea a apreciat că o asemenea alegere "se impunea" şi că "era dreaptă".

"Era datoria noastră umanitară să-i ajutăm şi să-i luăm în grijă", a spus Merkel, insistând asupra încrederii sale în integrarea celor 1,1 milioane de persoane care au intrat anul trecut pe teritoriul Germaniei.

"Rămân convinsă că vom reuşi", a subliniat cancelarul german.

În urma agresiunilor sexuale comise de Anul Nou la Koln (vest) şi a atacurilor din iulie, în sudul ţării, comise de migranţi, "problema securităţii interne a devenit în mod natural o preocupare centrală", a recunoscut ea.

Însă Merkel a apreciat că Guvernul "a făcut deja multe" şi că "va mai face" în vederea îmbunătăţirii mijloacelor de supraveghere pe Internet, a cooperării cu serviciile de informaţii străine şi supravegherii video.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.