Germania va susţine acordul Brexitului negociat între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), a anunţat miercuri cancelarul german Angela Merkel, exprimându-şi speranţa ca obiecţiile Spaniei cu privire la Gibraltar să fie soluţionate până la summitul european extraordinar de duminică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez a avertizat marţi că va vota împotriva proiectului acordului, în cazul în care partea cu privire la Gibraltar nu este amendată astfel întât statutul teritoriului britanic să poată să fie negociat în mod direct între Madrid şi Londra.

Subiectul Gibraltarului se află, de altfel, pe agenda întâlnirii de miercuri seara, la Bruxelles, a premierului britanic Theresa May cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

”Noi ştim cât de dificile sunt discuţiile în Marea Britanie, însă eu pot să vă spun că, în ceea ce priveşte Germania, noi vom vota în favoarea acestui acord de ieşire (din UE)”, a anunţat Angela Merkel în Bundestag.

”Exstă în continuare obiecţii în Spania. Eu nu vă pot spune exact cum vom soluţiona această problemă, dar sper că ea va fi soluţionată până duminică”, a adăugat ea.

Şefii de state şi de guverne ai statelor membre UE se întâlnesc duminică, la Bruxelles, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de proiectul Brexitului negociat între Londra şi UE.

În privinţa ”plasei de siguranţă” ("backstop" în engleză) vizând să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, aflată în centrul unei dezbateri dure în Marea Britanie, Merkel a recunoscut că este vorba despre un punct ”foarte, foarte dificil de soluţionat”.

”Eu cred că am insistat, pe bună dreptate, ca Marea Britanie să nu fie în măsură să decidă în mod unilateral când va pune capăt uniunii vamale şi ca, în schimb, Marea Britanie şi UE să stabilească împreună această dată şi ca viitoarea relaţie să devină apoi efectivă”, a declarat cancelarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.