Angela Merkel şi mai mulţi oficiali politici germani denunţă o campanie de denigrare a Guvernului premierului naţionalist ungar Viktor Orban contra preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu îl susţin deplin (pe Juncker), noi suntem solidari şi o vom spune sus şi tare în întâlnirile noastre cu Ungaria”, a tunat joi la Berlin cancelarul german, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Burkinei Faso Roch Marc Christian Kaboré.

Juncker - un membru al Partidului Popular European (PPE), o mişcare europeană conservatoare din care fac parte atât partidul Fidesz al lui Orban, cât şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel - este ţinta unei campanii de denigrare, în Ungaria, cu trei luni înaintea alegerilor europene.

Guvernul Orban a dezvăluit marţi un nou material vizual al unei campanii menite să fie difuzate în presa ungară sub sloganul ”Voi aveţi de asemenea dreptul să ştiţi ce pregăteşte Bruxellesul”.

Acest slogan este postat sub o imagine a lui Jean-Claude Juncker, iar în plan îndepărtat a celei a miliardarului şi filantropului George Soros, un adevărat ţap ispăşitor al lui Orban, al naţionaliştilor şi adepţilor teoriei complotului.

Juncker, un fost şef de Guvern luxemburghez, a replicat apreciind, cum o face de mai multe luni, că Orban ”nu mai are ce căuta în PPE”.

Frank Engel, liderul partidului creştin-democrat luxemburghez, a făcut la fel. ”Fidesz trebuie să plece din PPE (...) imediat”.

Conducătoarea CDU Annegret Kramp-Karrenbauer a denunţat joi ”reproşuri fără fundament”, într-un material publicat în ziarul german Der Spiegel.

În cazul în care o înţelegere comună a obiectivelor PPE devine imposibilă în viitor, ”formatul (dialogului cu partidul lui Viktor Orban) nu va mai avea sens şi va fi, deci, suprimat”, a adăugat ea.

Germanul Manfred Weber, învestit în noiembrie cap de listă PPE în scrutinul european din mai, ezită să facă pasul unei excluderi a partidului lui Orban.

El a exprimat joi, în cotidianul german Süddeutsche Zeitung, ”marea neînţelegere” şi ”iritarea” cauzate de Orban în PPE, catalogând ”anumite formulări drept inacceptabile”.

Fără Partidul Fidesz al lui Orban, PPE ar pierde 12 dintre cele 217 mandate actuale de eurodeputat.

Acest lucru s-ar putea dovedi hotărâtor în noul Parlament European (PE), care va avea 705 de mandate după Brexit şi în care majoritatea absolută este necesară în vederea alegerii viitorului preşedinte al Comisiei Europene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.