Cancelarul german Angela Merkel l-a avertizat marţi pe premierul britanic Boris Johnson că un acord al Brexitului se anunţă ”extrem de improbabil”, din cauză că Londra nu face alte propuneri cu privire la Irlanda, a declarat o sursă de la Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi au discutat la telefon - în timp ce la Bruxelles au loc negocieri dificile în vederea evitării unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 31 octombrie - despre baza unui proiect prezentat miercuri de Johnson.

Având în vedere ceea ce au discutat, un acord este ”practic imposibil” - consideră Downing Street -, potrivit acestei surse.

”ÎNCĂ INSUFICIENT PENTRU A CONVIGE”

Contactat de AFP, Guvernul german a refuzat să facă vreun comentariu despre ceea ce au discutat Merkel şi Johnson.

Potrivit unei surse europene de la Bruxelles, ”nu s-a mişcat nimic” în negocierile de luni, iar ”modificările” operate de Londra până acum ”nu schimbă mare lucru”.

Astfel, proiectul Londrei ”nu este încă suficient pentru a convonge” Bruxellesul, iar ”în acest ritm nu vedem cum am putea fi pregătiţi pentru Consiliul” European de la 17-18 octombrie, a declarat altăsursă.

Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE cu orice preţ la 31 octombrie, după două amânări anterioare, în pofida unei legi care-l obligă să ceară  o amânare de trei luni în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, imediat după summitul european, prezentat drept al ultimei şanse.

În Regatul Unit circulă zvonuri potrivit cărora Boris Johnson vrea să ocolească legea, pe care s-a angajat cu toate acestea să o respecte, prin exploatarea unei eventuale falii sau cerând unui stat membru UE să se opună prin veto unei amânări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.