Cancelarul german Angela Merkel a afirmat joi, la Ierusalim, ”responsabilitatea perpetuă” a ţării sale în faţa antisemitismului şi xenofobiei, în cadrul unei vizite la Memorialul Holocaustului, la Ierusalim, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel, care a sosit miercuri seara la Ierusalim, a subliniat, la finalul vizitei sale la Memorialul Yad Vashem că aceasta coincide, cu câteva zile, cu marcarea a 80 de ani de la ”noaptea de Cristal”, care a prefigurat ”crimele fără egal şi ruptura de civilizaţie a Holocaustului”.

Din acea perioadă ”decurge responsabilitatea perpetuă a Germaniei de a menţine amintirea acestei crime şi de a se opune antisemitismului, xenofobiei, urii şi violenţei”, a scris ea în ”cartea de onoare” a Memoralului, un loc de neocolit pentru orice lider străin care vizitează ţara şi cu atât mai mult german.

Merkel a vizitat în mai multe rânduri, în trecut, Yad Vashem. Ea a depus, solemn, o jerbă de flori în Holul amintirii, o construcţie din beton şi bazalt impozantă şi sumbră, pe pământul din interiorul căreia sunt înscrise numele lagărelor naziste de exterminare.

Vizita lui Merkel în Israel are loc într-un context de îngrijorare în faţa unei resurgenţe a antisemitismului în ţara sa. Această ascensiune a antisemitismului este totodată o îngrijorare a Guvernului israelian.

Există, ”din nefericire, mult antisemitism” în Germania, a declarat ea cu puţin înainte de această vizită. ”Evreii şi evreicele care trăiesc în Germania sunt o îmbogăţire pentru noi”, a apreciat cancelarul.

Merkel l-a luat cu ea pe Felix Klein, însărcinat din mai cu lupta împotriva antisemitismului în cadrul Guvernului său.

Noaptea de Cristal, de 9 spre 10 noiembrie 1938, şi ziua următoare au degenerat, la instigarea regimului nazist, într-o erupţie de violenţă antisemită, în cursul căreia sinagogi, magazine, întreprinderi deţinute de evrei au fost incendiate, distruse şi jefuite la scară mare în Germania. Aceste violenţe s-au soldat cu 90 de morţi în rândul populaţiei evreieşti, iar 30.000 de bărbaţi au fost arestaţi şi deportaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.