Cancelarul german Angela Merkel a afirmat joi, la Ierusalim, ”responsabilitatea perpetuă” a ţării sale în faţa antisemitismului şi xenofobiei, în cadrul unei vizite la Memorialul Holocaustului, la Ierusalim, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel, care a sosit miercuri seara la Ierusalim, a subliniat, la finalul vizitei sale la Memorialul Yad Vashem că aceasta coincide, cu câteva zile, cu marcarea a 80 de ani de la ”noaptea de Cristal”, care a prefigurat ”crimele fără egal şi ruptura de civilizaţie a Holocaustului”.

Din acea perioadă ”decurge responsabilitatea perpetuă a Germaniei de a menţine amintirea acestei crime şi de a se opune antisemitismului, xenofobiei, urii şi violenţei”, a scris ea în ”cartea de onoare” a Memoralului, un loc de neocolit pentru orice lider străin care vizitează ţara şi cu atât mai mult german.

Merkel a vizitat în mai multe rânduri, în trecut, Yad Vashem. Ea a depus, solemn, o jerbă de flori în Holul amintirii, o construcţie din beton şi bazalt impozantă şi sumbră, pe pământul din interiorul căreia sunt înscrise numele lagărelor naziste de exterminare.

Vizita lui Merkel în Israel are loc într-un context de îngrijorare în faţa unei resurgenţe a antisemitismului în ţara sa. Această ascensiune a antisemitismului este totodată o îngrijorare a Guvernului israelian.

Există, ”din nefericire, mult antisemitism” în Germania, a declarat ea cu puţin înainte de această vizită. ”Evreii şi evreicele care trăiesc în Germania sunt o îmbogăţire pentru noi”, a apreciat cancelarul.

Merkel l-a luat cu ea pe Felix Klein, însărcinat din mai cu lupta împotriva antisemitismului în cadrul Guvernului său.

Noaptea de Cristal, de 9 spre 10 noiembrie 1938, şi ziua următoare au degenerat, la instigarea regimului nazist, într-o erupţie de violenţă antisemită, în cursul căreia sinagogi, magazine, întreprinderi deţinute de evrei au fost incendiate, distruse şi jefuite la scară mare în Germania. Aceste violenţe s-au soldat cu 90 de morţi în rândul populaţiei evreieşti, iar 30.000 de bărbaţi au fost arestaţi şi deportaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.