Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat speranţa, în cursul unei vizite la Dublin, ca discuţiile în curs la Londra între Guvernul conservator şi opoziţia laburistă să conducă la o poziţie comună până la summitul european extraordinar de la 10 aprilie şi la evitarea unui Brexit fără acord (”no deal”), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sperăm ca discuţiile intensive de la Londra să conducă, până miercurea viitoare, când va avea loc summitul nostru extraordinar, la o poziţie pe care premierul britanic Theresa May să poată să ne-o prezinte şi pe care să o putem discuta”, a declarat joi conducătoatrea germană într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Leo Varadkar.

”Noi ne vom reuni atunci în 27. Până în ultimul moment, vom face totul, aşa cum am spus deja, pentru a evita o plecare dezordonată (fără acord)”, a subliniat conducătoarea germană.

Angela Merkel a insistat asupra evoluţiei situaţiei în Regatul  Unit, unde Theresa May a făcut un viraj în direcţia opusă anunţând, marţi seara, că vrea să caute o soluţie împreună cu opoziţia laburistă în vederea găsirii unei majorităţi care să susţină acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) şi că vrea să le ceară europenilor o nouă amânare - cât mai scurtă posibil - a datei Brexitului.

Varadkar, a cărui ţară se află în prima linie, întrucât va împărţi după Brexit singura frontieră terestră între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, i-a îndemnat pe partenerii europeni să dea dovadă de răbdare în timp ce discuţiile între partide continuă la Londra.

Obiectivul, a declarat el, este evitarea unui ”no deal”, ”un rezultat pe care niciunul dintre noi nu-l vrea”.

”Foiletonul continuă la Londra şi cred că trebuie să avem răbdare şi să fim înţelegători în privinţa impasului în care se află ei (britanicii). Însă, bineînţeles, orice nouă prelungire (a Brexitului) va necesita şi va trebui să aibă o soluţie credibilă şi realistă”, a adăugat liderul irlandez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.