Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a menţionat vineri noaptea că presupunerea ei este că Marea Britanie va respecta planul de retragere din Uniunea Europeană, în ciuda eşecului înregistrat de conservatori în alegerile anticipate convocate de către premierul May tocmai pentru a-şi întări mandatul şi a elimina orice opoziţie înainte de negocierile pentru Brexit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conservatorii şi-au pierdut în urma alegerile generale majoritatea din legislativ şi sunt obligaţi să formeze o coaliţie de guvernare cu unioniştii nord-irlandezi de la DUP, cunoscuţi mai ales pentru politica lor anti-gay şi pentru susţinerea pe care au primit-o de la grupările paramilitare loialiste, care au luptat împotriva republicanilor până la Acordul din Vinerea Mare.

De asemenea, aceste alegeri au reprezentat o lovitură majoră pentru premierul Theresa May, care ar trebui să readucă stabilitatea în ţară înainte de începerea negocierilor de pe 19 iunie pentru retragerea Marii Britanii din UE.

”Presupun că Marea Britanie, din ce am auzit astăzi (vineri - n.r.) de la premier, vrea să respecte planul negocierilor. Noi vrem să negocierm rapid, vrem să respectăm calendarul propus, deci până în acest moment nu cred că există nimic care să sugereze că aceste negocieri nu vor începe aşa cum am convenit”, a declarat cancelarul german în timpul unei vizite la Ciudad de Mexico.

Theresa May a convocat în urmă cu două luni alegeri anticipate, în speranţa că va putea să profite de creşterea conservatorilor în sondaje şi că va elimina orice voce a opoziţiei din Camera Comunelor.

Însă, acest joc de noroc a eşuat lamentabil pentru conservatori, care sunt obligaţi să formeze o coaliţie de guvernare pentru a rămâne la putere pe Downing Street.

Analiştii consideră că acest eşec este explicabil prin campania extrem de proastă dusă de către premier, care a evitat să apară la dezbateri televizate, a condus o campanie lipsită de personalitate şi a propus un program politic devastator pentru pensionari, care reprezintă un electorat important pentru conservatorii lui May.

În schimb, campania laburistă s-a integrat extrem de bine pe reţelele sociale, iar mitingurile de campanie au scos mai mulţi oameni ca niciodată în stradă pentru a-l asculta pe Jeremy Corbyn - un veteran al politicii britanice, considerat de unii prea socialist pentru a putea să fie acceptat de marea parte a electoratului de stânga din Marea Britanie.

Însă, Corbyn a reuşit în ultimele două luni să devină faţa unei întregi generaţii prin agenda progresistă şi a scop mai mulţi tineri la vot decât orice alt politician din istoria recentă a Regatului Unit.

Liderii europeni şi-au exprimat îngrijorarea după pierderea majorităţii conservatoare, care ar putea să ducă la un eşec al negocierilor pentru Brexit.

Merkel a declarat că Marea Britanie rămâne o parte din Europa în ciuda Brexit-ului.

”Marea Britanie este o membră a NATO, aşa că împărţim foarte multe provocări comune şi aceasta este atitudinea pe care vrem să o aducem la masa negocierilor. Dar desigur că vom evalua interesele celor 27 de state membre care reprezintă Uniunea Europeană”, a completat cancelarul Germaniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.