Planul de transfer înapoi în Turcia al tuturor migranţilor ilegali care ajung pe insulele elene ar putea intra în vigoare duminică, dacă liderii UE reuşesc să ajungă un acord în acest sens cu premierul turc la reuniunea de vineri, au declarat înalţi oficiali UE citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe de altă parte, oficialii eleni au avertizat că vor avea nevoie de câteva săptămâni pentru a adapta legislaţia şi a pregăti tribunale care să analizeze cererile de azil depuse pe insule, pentru a îndeplini criteriile prevăzute în acord. Abia după aceea va putea trimite refugiaţi înapoi în Turcia.

Atena se teme că nu va putea găzdui atât de mulţi oameni pe insule, înainte să înceapă expulzările în masă.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Dacă mecanismul va fi pus în aplicare începând de duminică, toţi migranţii care ajung după aceea în Grecia vor fi obligaţi să rămână pe insulele, până când le va fi analizat cazul.

În medie, 1.157 de oameni au ajuns în fiecare zi a acestei luni în Grecia, faţă de aproape 2.000 pe zi în februarie.

Potrivit proiectului de acord discutat de UE şi Turcia, toţi migranţii ilegali noi care vor traversa din Turcia pe insulele elene vor fi returnaţi în Turcia. “Aceasta va fi o măsură temporară şi extraordinară care esre necesară pentru a pune capăt suferinţei umane şi pentru a reinstaura ordinea publică”, se arată în document.

Migranţii care ajung pe insulele elene trebuie mai întâi înregistraţi corespunzător şi toate cererile de azil vor fi procesate individual de autorităţile elene, în concordanţă cu Directiva privind Procedurile de Azil.

Migranţii care nu cer azil sau cei a căror cerere de azil a fost declarată nefondată sau inadmisibilă vor fi transferaţi înapoi în Turcia.

Turcia şi Grecia, asistate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), precum şi de instituţiile şi agenţiile UE, vor lua măsurile necesare şi va conveni asupra aranjamentelor bilaterale necesare, inclusiv privind prezenţa oficialilor turci pe insulele elene, pentru a asigura legătura şi a facilita astfel funcţionarea aranjamentelor.

Costurile operaţiunilor de returnare şi ale returnării în ţările de origine a imigranţilor ilegali vor fi acoperite de UE.

Pentru fiecare sirian returnat în Turcia din insulele elene, un alt sirian va fi relocat din Turcia în UE, ţinând cont de Criteriile ONU privind vulnerabilitatea. Vor avea prioritate migranţii care nu au intrat sau încercat să intre în UE ilegal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.