Premierul britanic Theresa May a declarat vineri că doreşte un parteneriat cât mai larg şi cât mai aprofundat prosibil cu Uniunea Europeană după Brexit, care să acopere mai multe domenii decât orice alt acord comercial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea a subliniat că nu va permite ca Brexitul, care urmează să aibă loc la sfârşitul lui martie 2019, să pună în discuţie progresele înregistrate în Irlanda de Nord pe calea păcii.

În acest discurs, la Mansion House, reşedinţa oficială a primarului Londrei, despre viitorul parteneriat între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, ea a apreciat că Marea Britanie şi UE este necesar să găseascăo soluţie pentru a evita ca o frontieră ”dură” să fie restabilită între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Orice frontieră fizică sau barieră vamală la Marea Irlandei va dăuna pieţei comune britanice şi ar fi inacceptabilă, a subliniat ea.

Viitoarele relaţii comerciale, a insistat May, vor trebui să aibă la bază acorduri constrângătoare, fără ca legislaţia britanică să se alinieze tuturor reglementărilor UE.

Ea a evocat un parteneriat vamal între Londra şi UE, care să aibă la bază acorduri simplificate de frontieră, cu scopul de a limita aşteptările în porturi şi pe aeroporturi.

Marea Britanie va putea să accepte taxe vamale stabilite de Bruxelles cu privire la bunuri destinate Uniunii, în timp ce Londra va aplica alte taxe bunurilor destinate regatului Unit, a spus ea.

May a amintit că britanicii au votat în iunie 2016 în favoarea Brexitului cu scopul de a recăpăta controlul asupra frontierei şi monedei lor, ca regatul Unit să-şi recapete suveranitatea.

”Mai bine fără acord decât un acord prost”, a lansat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.