Negocieri de pace urmează să fie organizate la începutul lui decembrie între beligeranţii în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri secretarul american al Apărării Jim Mattis, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vor avea loc foarte, foarte curând, în Suedia, vor fi (prezente) tabăra rebelilor huthi şi Guvernul recunoscut de ONU”, a declart el presei.

Emisarul ONU în Yemen Martin Griffiths încearcă să relanseze procesul de pace, în urma unui eşec, în septembrie, la Geneva, unde rebelii huthi nu s-au prezentat, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al acestuia.

El pregăteşte negocieri care urmează să  aibă loc în Suedia, dar şi un proiect care să acorde ONU permisiunea să supervizeze operaţiuni portuare la Hodeïda, un oraş prin care tranzitează aproximativ 80% din importurile de produse alimentare, a declarat purtătorul de cuvânt.

Jim Mattis a mai anunţat că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi-au încetat toate operaţiunile ofensive în regiunea oraşului Hodeida şi că, în pofida unor acroşaje, linia frontului nu s-a deplasat în ultimele 72 de ore.

Arabia Saudită şi EAU au preluat, în 2015, conducerea unei coaliţii militare angajate contra rebelilor huthi, care deţin controlul asupra capitalei yemenite de patru ani şi care avansau, la acea vreme, către portul Aden.

În trei ani şi jumătate, războiul din Yemen s-a soldat cu peste 10.000 de morţi şi a adus ţara în pragul foametei.

Potrivit unui raport al ONG-ului Save the Children publicat miercuri, foametea din Yemen ar fi ucis până la 85.000 de copii cu vârsta de până în cinci ani de la intervenţia coaliţiei arabe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.