Forţele de ordine din Catalonia, în nord-estul Spanei, au anunţat o consolidare a protecţiei clădirilor guvernamentale şi unor personalităţi - politice şi judiciare - în urma unor manifestaţii separatiste aprinse, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începând de astăzi (miercuri), un nou plan este implementat în vederea garantării securităţii şi ordinii publice”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei catalane.

”Măsurile de securitate au fost consolidate în jurul unor persoane şi echipamente publice vizate de manifestaţii, inscipţii sau agresiuni în ultima vreme”, a adăugat prefectul Cataloniei Enric Millo.

Clădirile care adăpostesc instituţiile Guvernului central, instituţii europene şi organe judiciare vor fi deosebit de protejate, la fel ca anumite personalităţi politice, dar şi judecători şi procurori, potrivit unei surse de la prefectură.

Catalonia se află sub administraţia directă a Guvernului central spaniol după o tentativă eşuată de secesiune, pe 27 octombrie.

Enric Millo a explicat aceste măsuri printr-o ”creştere a agresivităţii” observate în ultimele săptămâni în cursul unor manifestaţii separatiste, în urma încarcerării unor lideri separatişti şi arestării fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont în Germania.

Aceste manifestaţii, convocate de către Comitetele Apărării republicii (CDR), nişte grupări separatiste radicale care activează în întreaga regiune, au fost marcate în unele cazuri de confruntări cu poliţia.

La 23 şi 25 martie, manifestanţi au încercat să ocupe sediul Prefecturii Catalioniei la Barcelona, în pofida unei puternice prezenţe a poliţiei. Ciocniri s-au soldat cu aproximativ 100 de răniţi.

CDR, care au blocat drumuri în timpul vacanţei de Paşte, au îndemnat într-un comunicat la o ”Primăvară Catalană” - numele valului de proteste sângeroase care au zguduit lumea arabă în 2011.

Judecătorul Curţii Supreme însărcinat cu ancheta privind nucleul dur separatist catalan face, de asemenea, obiectul unei proiecţii poliţiste, de la jumătatea lui martie, potrivit Ministerului spaniol de Interne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.