”Masacrarea” studenţilor chinezi în Piaţa Tiananmen, în 1989, este ”o tragedie şi nu va fi uitată”, denunţă Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite îndeamnă China să onoreze memoria celor care au murit şi să prezinte un raport detaliat cu privire la cei care au fost ucişi, deţinuţi sau sunt daţi în continuare dispăruţi în legătură cu evenimentele din Piaţa Tiananmen de la 4 iunie 1989”, a îndemnat joi seara, într-un comunicat Executivul american.

”Masacrarea de către Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a unor civili chinezi a fost o tregaedie care nu va fi uitată”, subliniază o purtătoare de cuvânt, Kayleigh McEnany.

Washingtonul cere totodată Beijingului ”să pună capăt persecutării sistematice a milioane (de membri) ai minorităţilor etnice şi religioase”.

Relaţiile sunt foarte tensionate între Statele Unite şi China, iar preşedintele american Donald Trump acuză Beijingul de răspândirea pandemiei covid-19.

Sângeroasa intervenţie a armatei chineze, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989 a pus capăt celor şapte săptămâni de manifestaţii ale studenţilor şi muncitorilor împtoriva corupţiei şi în favoarea democraţieiîn China.

Reprimarea revoltei s-a soldat cu câteva sute până la peste 1.000 de morţi.

Acest subiect este tabu în China.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.