Cel mai puternic om din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, a fost primit de către preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, au anunţat Forţele Armate Arabe Libiene (LAAF), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mareşalul Haftar ”s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu în capitala rusă Moscova”, au anunţat joi LAAF pe pagina oficială pe Facebook, fără să ofere detalii.

Aceasta este prima întâlnire între cei doi din 2019, scrie presa libiană.

Khalifa Haftar a sosit marţi în Rusia, pentru a discuta cu oficiali ruşi despre situaţia din Libia şi despre relaţiile bilaterale, potrivit LAAF.

El a fost primit de către adjunctul ministrului rus al Apărării Iunus-Bek Ievkurov, care a efectuat în mai multe rânduri vizite în estul Libiei pentru a se întâlni cu mareşalul.

OFENSIVĂ DIPLOMATICĂ RUSĂ ÎN AFRICA

Ultima lor întâlnire a avut loc la 17 septembrie, la cartierul general al LAAF, la Benghazi, la câteva zile după inundaţiile soldate cu mii de morţi şi dispăruţi în oraşul Derna, în estul Libiei.

Rusia desfăşoară de mai mulţi ani o ofensivă diplomatică în Africa, cu scopul de a înlocui puterile occidentale tradiţionale.

Izolată pe scena ingternaţională şi în căutare de aliaţi, ea şi-a intensificat eforturile după invazia Ucrainei, în februarie 2022.

Moscova întreţinea relaţii strânse cu mareşalul Haftar, care a recurs la mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner, în tentativa eşuată de a cuceri capitala libiană Tripoli, în perioada aprilie 2019-iunie 2020.

SUTE DE MEMBRI WAGNER ÎN ESTUL LIBIEI

Acest eşec a fost urmat, în octombrie 2020, de un armistiţiu, a cărui respectare este supervizată de către o Comisie Militară de cinci ofiţeri din fiecare tabără.

De atunci, sute de membri Wagner au rămas activi în estul Libiei, care este zona terminalelor petroliere, şi în sudul Libiei, în pofida plecării unei părţi a efectivelor Wagner în mali sau în Ucraina, la luptă, alături de armata rusă.

Libia, sfâşiată de disensiuni după căderea lui Muammar al-Gaddafi în 2011, este guvernată de către două administraţii rivale, una la Tripoli (vest), condusă de Abdul Hamid al-Dbeibeh şi recunoscută de către ONU, cealaltă în est, încarnată de către Parlament şi afiliată taberei lui Khalifa Haftar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.