Marea Britanie va răspunde „în mod corespunzător” dacă va fi dovedit că un stat este implicat în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia, a declarat duminică ministrul de Finanţe Philip Hammond.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La postul de televiziune BBC, el a spus: „Aceasta este o investigaţie a poliţiei, va fi condusă de probe şi trebuie să mergem unde ne duc probele. Trebuie să permitem anchetei să îşi urmeze cursul. Dar, dacă aceasta va dovedi implicarea unui stat străin, atunci, evident, va fi ceva foarte serios şi guvernul va răspunde în mod corespunzător”.

Fostul dublu-agent Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica lui, Iulia, în vârstă de 33 de ani, se află spitalizaţi în stare critică din 4 martie, când au fost găsiţi fără cunoştinţă pe o bancă din oraşul Salisbury.

Presa din Marea Britanie şi politicienii au speculat că Rusia ar fi avut de-a face cu acest atac, însă ministru britanic de Interne, Amber Rudd, a afirmat sâmbătă că este prea devreme să poată fi spus cine este responsabil.

Skripal a trădat zeci de agenţi ruşi serviciilor secrete britanice înainte de a fi arestat la Moscova, în 2004. Doi ani mai târziu, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare, iar în 2010 a primit azil în Marea Britanie, într-un schimb de spioni dintre cele două ţări.

Poliţia britanică a spus că o substanţă chimică ce afectează sistemul nervos a fost folosită împotriva lui Skripal şi a fiicei lui, însă nu a specificat despre care este vorba.

Urme ale substanţei au fost găsite la Mill Pub şi la restaurantul Zizzi, iar cei care au frecventat localurile au fost sfătuiţi să îşi cureţe hainele şi bunurile folosite în ultima săptămână.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.