Marea Britanie va începe administrarea vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca pe 4 ianuarie, au anunţat oficialii, iar acesta nu este recomandat persoanelor cu alergii şi nici celor cu vârste mai mici de 18 ani, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat la emisiunea „BBC Breakfast” că prima persoană care va primi vaccinul nou aprobat o va face pe 4 ianuarie. El a adăugat că există suficiente doze pentru a vaccina întreaga populaţie, mai puţin copiii.

Hancock a precizat că cele 100 de milioane de doze de vaccin comandate către AstraZeneca, împreună cu cele 30 de milioane de doze de vaccin Pfizer, îl fac să spună „cu încredere că putem vaccina pe toată lumea cu câte două doze, mai puţin copiii”.

Preşedintele Commission on Human Medicine Expert Working Group, Sir Munir Pirmohamed, a declarat miercuri, într-un brioefing ce are loc în Downing Street, că a doua doză a vaccinului ar trebui administrată la 4 - 12 săptămâni după prima.

El a spus că au fost necesare „multe ore de lucru” pentru a se ajunge la decizia de aprobare a vaccinului şi că grupul pe care îl conduce a urmărit datele legat de „siguranţa, eficacitatea şi calitatea vaccinului”.

Pirmohamed a mai afirmat că oamenii care au alergii la ingredientele conţinute de vaccin nu ar trebui să îl facă şi că, până la acest moment, nu există informaţii că noua variantă a coronavirusului ar fi imună la acest vaccin.

Dr. June Raine, şefa MHRA, organismul de reglementare a medicamentelor, a declarat că nimic nu a fost omis în procesul de aprobare a vaccinului Oxford, că toate datele au fost analizate odată ce au devenit disponibile şi că acest lucru a fost făcut contra contrometru.

Potrivit lui Raine, prima tranşă a fost eliberată noaptea trecută, după aprobarea vaccinului, care a fost anunţată miercuri.

Raine a mai declarat că vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizarea pe persoane cu vârste de peste 18 ani, în două doze, administrate la o distanţă de 4 până la 12 săptămâni.

Ea a subliniat că vaccinuri ca acesta „au potenţialul de a salva multe vieţi” şi să pună capăt pandemiei.

Prof. Sarah Gilbert, femeia care a conceput vaccinul Oxford - AstraZeneca, a declarat miercuri că este o zi de sărbătoare.

„Acum, odată ce prima autorizaţie de folosirea a vaccinului în afara testelor clinice a fost acordată, mai avem multe lucruri de făcut şi vom continua să oferim mai multe date către autorităţi de reglementare până ce vom putea vedea vaccinul folosit pentru a salva vieţi peste tot în lume”.

Gilbert a continuat: „Este o zi de sărbătorit pentru echipa care a dezvoltat vaccinul, după un an de muncă foarte grea, în circumstanţe dificile”.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus că dezvoltarea vaccinului Oxford-AstraZeneca este „un triumf” pentru ştiinţa britanică.

„Acum vom vaccina cât de mulţi oameni pe cât de repede posibil”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.