Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei şi antrenează personalul ucrainean din Marea Britanie pentru a le folosi în vederea curăţării zonei de coastă de mine, a anunţat Ministerul Apărării, citat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de ucraineni vor fi învăţaţi în următoarele luni să folosească vehiculele autonome de vânătoare de mine, de către Royal Navy şi partenerii americani, unii începând deja pregătirea.

Şase vehicule autonome de vânătoare de mine sunt trimise să caute mine ruseşti în apele de lângă coasta ucraineană. Trei vehicule urmează să fie trimise din stocurile din Marea Britanie, în timp ce alte trei vor fi cumpărate de la industrie.

Vehiculele autonome uşoare pot fi utilizate în medii de coastă puţin adânci şi sunt proiectate să funcţioneze la adâncimi de până la 100 de metri pentru a detecta, localiza şi identifica minele prin utilizarea unei serii de senzori.

Rusia s-a folosit de alimente ca de o armă, prin blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră pentru a împiedica exporturile, distrugând în acelaşi timp agricultura ucraineană, ceea ce a afectat cele mai sărace ţări din lume, pe măsură ce preţurile alimentelor cresc.

Doar câteva nave care transportau cereale au reuşit să părăsească Ucraina după un acord intermediat de ONU în iulie, care ar trebui să permită exporturile de alimente.

Cu toate acestea, încercările de a scoate alimente din ţară au continuat să fie perturbate de minele maritime plasate de forţele ruse de-a lungul coastei Ucrainei.

”Încercările cinice ale Rusiei de a limita aprovizionarea mondială cu alimente nu trebuie lăsate să reuşească.. Acest echipament şi antrenament vital vor ajuta Ucraina să-şi facă apele sigure, ajutând la fluidizarea fluxului de cereale către restul lumii şi sprijinind forţele armate ale Ucrainei în timp ce încearcă să-şi apere coasta şi porturile”, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace.

Grupul Diving & Threat Exploitation al Royal Navy va colabora cu a şasea flotă a Marinei SUA, în timp ce desfăşoară cursurile de pregătire de trei săptămâni necesare pentru operarea vehiculelor autonome uşoare.

DTEG va desfăşura acţiuni de formare pe mare, pentru a opera navele şi a interpreta datele pe care le trimit înapoi pentru a identifica minele simulate.

”Prin abilităţile experţilor predate aici, aliaţii noştri ucraineni vor putea să-şi cureţe propriile ape de mine. Aceste arme vizează transportul fără discriminare, dar afectează în special traficul civil şi comerţul şi au avut un impact devastator asupra libertăţii de navigaţie în Marea Neagră. Acest antrenament este o altă demonstraţie puternică a angajamentului continuu al Marii Britanii faţă de Ucraina în lupta lor pentru a-şi apăra ţara şi pentru a respinge agresiunea rusă”, a declarat amiralul Sir Ben Key, Primul Lord al Mării şi Şeful Statului Major Naval.

 Royal Navy antrenează, de asemenea, marinari ucraineni pentru a opera nave Sandown Class Minehunter.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.