Nu există planuri imediate de a trimite instructori militari în Ucraina, a declarat duminică premierul britanic Rishi Sunak, revenind asupra comentariilor făcute de ministrul britanic al Apărării, care a sugerat că trupele ar putea efectua antrenamente în această ţară, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până în prezent, Marea Britanie şi aliaţii săi au evitat o prezenţă militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, care a fost numit în această funcţie luna trecută, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph că doreşte să trimită instructori militari în Ucraina, în plus faţă de instruirea forţelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La câteva ore după publicarea acelui interviu, Sunak a declarat că nu există planuri imediate de a se trimite trupe britanice în Ucraina.

"Ceea ce spunea secretarul apărării era că ar putea fi posibil ca într-o zi, în viitor, să facem o parte din această instruire în Ucraina", a declarat Sunak reporterilor la începutul conferinţei anuale a Partidului Conservator, de la Manchester.

"Dar este ceva pe termen lung, nu este vorba de aici şi acum. Nu există soldaţi britanici care vor fi trimişi să lupte în conflictul actual".

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică faptul că orice soldat britanic care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar fi o ţintă legitimă pentru forţele ruseşti.

Marea Britanie a oferit cursuri de pregătire militară de cinci săptămâni pentru aproximativ 20.000 de ucraineni în ultimul an şi intenţionează să pregătească un număr similar în continuare.

În interviul acordat publicaţiei Sunday Telegraph, Shapps a declarat că există posibilitatea de a se oferi pregătire militară în Ucraina, după o discuţie de vineri cu şefii militari britanici.

Cu toate acestea, în discursul său de la conferinţa Partidului Conservator, Shapps nu s-a referit la comentariile sale anterioare, dar a declarat că războiul din Ucraina consumă arme şi oameni "într-un ritm îngrozitor", dar "trebuie să rămânem fermi" în susţinerea ţării în războiul său împotriva Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.