Michael Gove, ministrul britanic al Mediului şi unul dintre principalii candidaţi pentru a o înlocui pe premierul Theresa May, a declarat că ar amâna Brexitul pentru a evita o ieşire grăbite fără acord din UE. Un astfel de scenariu ar putea declanşa noi alegeri care l-ar aduce la putere pe liderul laburist, argumentează el, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marea Britanie ar putea intra într-o criză constituţională din cauza Brexitului pentru că mulţi dintre cei care se află în cursă pentru a o înlocui pe May sunt pregătiţi să părăsească UE pe 31 octombrie chiar şi fără un acord, însă parlamentul a informat că va bloca un astfel de scenariu.

La aproape trei ani după referendumul în care britanici au votat în favoarea părăsirii UE, Partidul Conservator a înregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate din istoria sa la alegerile europarlamentare iar sondajele de opinie arată că posibile alegeri anticipate ar produce un parlament fără o majoritate clară.

Gove a declarat că va cere o nouă amânare a Brexitului dacă eforturile de a renegocia acordul nu sunt aproape de finalizare.

„Ar fi oare în interesul nostru să alegem o ieşire fără acord când puţin mai mult timp şi efort ar face toată diferenţa din lume?”, a afirmat Gove într-un articol publicat în Daily Mail.

Alţi candidaţi – printre care Boris Johnson, Andrea Leadsom, Dominic Raab şi Sajid Javid – au declarat că vor încerca să negocieze un acord, însă dacă acest lucru nu este posibil, vor alege atunci un Brexit fără acord.

Gove a declarat că o ieşire grăbită din UE fără un acord ar duce la un guvern laburist susţinut de Partidul Naţional Scoţian (SNP), cel care doreşte un nou referendum privind independenţa Scoţiei.

„Acest lucru i-ar oferi cu siguranţă Downing Street unui guvern al lui Jeremy Corbyn susţinut de Nicola Sturgeon şi SNP. Acest lucru înseamnă că Brexitul este pierdut, viitorul Uniunii noastre este în pericol iar puterea va aparţine unui marxist”, a scris el.

„Avem nevoie de o nouă abordare privind Irlanda de Nord”, a scris ministrul în vârstă de 51 de ani.

„Trebuie să înlăturăm orice risc prin să rămânem captivi soluţiei de rezervă aşa că voi lucra cu guvernul irlandez şi cu Bruxellesul pentru a găsi un mecanism de ieşire sigur”, a continuat el.

Gove, cel care a făcut campanie pentru ieşirea din UE înainte de referendumul din 2016, a precizat că este convins că UE va negocia şi a afirmat că doreşte un acord comercial similar cu cel al Canadei.

„Întotdeauna trebuie să alegem Brexit în loc de rămânerea în UE. Dacă, într-un final, va trebui să aleg între o ieşire fără acord şi rămânerea în UE, voi alege ieşirea fără acord”, a încheiat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.