Marea Britanie a ieşit oficial din UE la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a părăsi Uniunea. Uniunea Europeană pierde astfel 15% din economie şi capitala financiară a lumii, Londra. În faţa sediului Parlamentului britanic - un loc de dezbateri aprinse de la referendumul din 2016 - susţinătorii cei mai aprigi ai Brexitului îşi savurează victoria. Premierul Boris Johnson a rostit un discurs, cu o oră înaintea ieşirii oficiale a Marii Britanii din UE. ”Cel mai important lucru care trebuie spus în seara aceasta este că nu e un sfârşit, ci un început”, declară Johnson. În ziua Brexitului atât britanicii, cât şi presa, au fost împărţiţi între fericire şi dezolare, întrebându-se ce-i aşteaptă în marele salt în necunoscut. Forţa nu stă în ”splendoarea izolării”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, lăudând ”forţa uniunii” cu câteva ore înainte de plecarea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Steagul britanic a fost retras vineri din holul intrării în sediul Consiliului European şi din faţa sediului Parlamentului European (PE), la Bruxelles - un gest simbolic, cu câteva ore înaintea ieşirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

UE avertizează Marea Britanie împotriva ”splendidei izolări”
CITEȘTE ȘI UE avertizează Marea Britanie împotriva ”splendidei izolări”

 

UPDATEMii de susţinători ai Brexitului sărbătoresc în Piaţa Parlamentului din Londra, după ce au participat la numărătoarea inversă care a marcat momentul ieşirii regatului din Uniune.

Piaţa a fost inundată de steaguri Union Jack, iar participanţii la petrecere au cântat cântecul patriotic “Land of Hope and Glory”.

Ei au privit un montaj cu momente din cei 47 de ani în care ţara a făcut parte din UE pe un ecran uriaş, huiduind la apariţia unor politicieni proeuropeni şi exprimându-şi bucuria la apariţia pe ecran a camionului Brexitului Nigel Farage.

În Marea Britanie, alţii şi-au exprimat tristeţea faţă de faptul că ţara lor este prima care părăseşte UE, reducând-o la 27 de naţiuni.

Priveghiuri cu lumânări au avut loc în mai multe oraşe din Scoţia, iar steagul britanic a fost coborât pe catargul din faţa sediului Parlamentului scoţian.

Parlamentarii scoţieni au hotărât prin vot să ţină steagul britanic în acest fel, ca simbol al opoziţiei lor faţă de Brexit.

UPDATE - Premierul Boris Johnson rosteşte un discurs înaintea ieşirii oficiale a Marii Britanii din UE

”În noaptea aceasta părăsim Uniunea Europeană”,  afirmă el.

”Cel mai important lucru care trebuie spus în seara aceasta este că nu e un sfârşit, ci un început”, declară Johnson.

El consideră că în ultimii 50 de ani Uniunea Europeană a evoluat într-o direcţie care nu se mai potriveşte Marii Britanii.

”Am ascultat dorinţa poporului. Am luat înapoi instrumentele autoguvernării”, a mai spus premierul britanic.

Boris Johnson apreciază că Brexitul este o şansă de a face Marea Britanie un loc mai bun, ”indiferent de gropile din drumul din faţă”.

În această înregistrare difuzată pe reţele de socializare, cu o oră înainte de ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), Johnson anunţă că Guvernul va folosi puterile pe care le ia înapoi de la Bruxelles pentru a face din Marea Britanie un loc mai egal şi mai dinamic.

El insistă asupra faptului că Marea Britanie după Brexit va fi ”simultan o mare putere europeană şi cu adevărat globală în scopul şi ambiţiile noastre”.

”Vrem să fie începutul unei noi ere de cooperare prietenească între UE şi energia Mare Britanie”, subliniază el.

Regatul Unit părăseşte oficial UE la ora locală 23.00 (1.00, ora României), după 47 de ani de aderare.

UK este primul stat care părăseşte Uniunea, care va rămâne în 27 de membri.

UPDATE - Steagul britanic a fost retras vineri din holul intrării în sediul Consiliului European şi din faţa sediului Parlamentului European (PE), la Bruxelles - un gest simbolic efectuat cu câteva ore înaintea ieşirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Doi angajaţi au retras într-un minut Union Jack din locul în care era plasat, în sala mare de la intrarea în sediul Consiliului European, locul de întâlnire al şefilor de stat şi de guverne ai statelor membre UE, şi apoi l-au împăturit şi au părăsit locul, fără vreo ceremonie.

Mai puţin de 30 de minute mai târziu, steagul britanic a dispărut şi de la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, unde flutură în continuare steagurile tuturor celorlalte 27 de state membre.

Pe catargul rămas liber a fost ridicat steagul albastru cu stele al Uniunii.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Schimburile zilnice între Regatul Unit şi UE vor cotinua ca înainte, până la sfârşitul lui 2020. În această perioadă de tranziţie de 11 luni, Londra şi Bruxellesul îşi vor negocia relaţia viitoare.

Câteva schimbări practice vor interveni, cu toate acestea, până atunci.

66 DE MILIOANE DE CETĂŢENI MAI PUŢIN

Vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), UE va pierde - pentru prima oară - un stat membru, care este, în plus, una dintre cele mai mari şi mai bogate ţări din bloc.

Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia UE va scădea la aproximativ 446 de milioane de oameni.

Teritoriul Uniunii se va micşora, de asemenea, cu 5,5%.

În cazul în care va decide vreodată să se întoarcă, regatul va trebui să se supună procedurii de aderare obişnuite.

INSTITUŢIILE

La Bruxelles, retragerea Union Jack de la Parlamentul European (PE) va simboliza o schimbare reală: Regatul Unit iese din UE şi devine ”ţară terţă”.

Niciunul dintre cei 73 de eurodeputaţi britanici aleşi în mai nu va mai participa la lucrările PE - 46 de mandate vor fi rezervate unor viitoare state membre, iar 27 vor fi redistribuite.

Londra nu va mai avea dreptul să prezinte un candidat la un post de comisar european. Deja nu mai există un reprezentat britanic în Executivul european, după ce Boris Johnson a refuzat să propună unul în noua Comisie a Ursulei von der Leyen.

Premierul britanic nu va mai fi invitat la summiturile europene, iar membrii Guvernului britanic nu vor mai asista la reuniuni ministeriale europene.

În calitate de cetăţeni ai unei ţări străine, britanicii nu vor mai putea ocupa posturi de funcţionari la Bruxelles. Mulţi dintre ei şi-au luat însă dublă naţionalitate, pentru a putea rămâne.

În schimb, Regatul Unit - al doilea contributor net la bugetul UE, după Germania - va continua să plătească până la sfârşitul perioadei de tranziţie.

DREPTURILE CETĂŢENILOR

Potrivit ONU, aproximativ 1,2 milioane de cetăţeni britanici trăiesc într-un stat membru UE, în principal în Spania, Iralanda, Franţa, Germania şi Italia.

Potrivit Oficiului britanic de statistică, 2,9 milioane de cetăţeni ai celor 27 de state membre UE trăiesc în Marea Britanie - reprezentând 4,6% din populaţia ţării.

În virtutea acordului retragerii, expatriaţii instalaţi de o parte şi de alta a Canalului Mânecii până la finalul perioadei de tranziţie îşi vor păstra drepturile de a locui sau munci în ţara gazdă.

Cetăţenii europeni care locuiesc în Regatul Unit trebuie să se înregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. Britanicii care trăiesc în UE sunt vizaţi de proceduri diferite de la ţară la ţară.

Libertatea circulaţiei se va aplica până la sfârşitul lui decembrie 2020. Detaliile drepturilor reciproce urmează să fie negociate după Brexit.

NEGOCOERILE

Regatul Unit a petrecut deja negociind termenii plecării sale cu un grup de lucru (”task force”) al CE, condus de Michel Barnier.

Însă negocierile vor intra într-o nouă fază de sâmbătă.

Regatul Unit va rămâne supus dreptului UE şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) până la sfârşitul tranziţiei.

Michel Barnier se află în discuţii cu statele membre în vederea definirii mandatului de negociere a viitoarei relaţii, mai ales la nivel comercial.

Spre deosebire de acordul dintre Regatul Unit şi CE, ratificat de către statele membre şi PE, acordul comercial ar putea să fie supus aprobării unui număr de peste 30 de parlamente naţionale şi regionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.