Liderii Marii Britanii, Franţei şi Germaniei au cerut duminică Iranului, într-un comunicat comun, să respecte din nou, în totalitate, acordul nuclear convenit în 2015 cu marile puteri occidentale şi să se abţină de la alte violenţe, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cerem Iranului să renunţe la toate măsurile contrare acordului şi să revină la respectarea în totalitate a acestuia”, au afirmat liderii într-un comunicat emis de biroul preşedintelui Emmanuel Macron.

Comunicatul a făcut apel şi la renunţarea la violenţe.

”Cerem Iranului să se abţină de la noi acţiuni violente sau de la proliferare; rămânem pregătiţi să discutăm cu Iranul pe această agendă, pentru a menţine stabilitatea în regiune.

Iranul a anunţat săptămâna trecută cea de ”a cincea şi ultima fază” a planului său de reducere a angajamentelor nucleare, precizând că nu se mai consideră obligat de-acum să respecte vreo limită cu privire la numărul centrifugelor.

Anunţul Teheranului a intervinit într-o atmosferă de tensiuni sporite între Statele Unite şi Teheran, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac aerian american la Bagdad.

Duminică, noi proteste au izbucnit în Iran, duminică, manifestanţii cerând demisia conducătorilor după ce autorităţile au recunoscut, sâmbătă, că au doborât din greşeală avionul ucrainean.

Sâmbătă dimineaţă, autorităţile de la Teheran au recunoscut că au doborât din greşeală avionul companiei Ukraine International Airlines. Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat de la Teheran către Kiev. Catastrofa care a dus la moartea a 176 de persoane - în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni - a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.