Marea Britanie a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin contra Covid-ului care vizează atât varianta originală, cât şi varianta Omicron a virusului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a aprobat aşa-numitul vaccin bivalent produs de compania americană farmaceutică Moderna sub formă de rapel pentru adulţi.

Decizia agenţiei s-a bazat pe date din studiile clinice care au arătat că rapelul a declanşat ”un răspuns imunitar puternic” atât împotriva variantei Omicron (BA.1), cât şi împotriva virusului original din 2020.

MHRA a citat, de asemenea, o analiză care a constatat că vaccinul generează un răspuns imun bun împotriva ramurilor Omicron dominante în prezent, respectiv BA.4 şi BA.5.

Nu au fost identificate probleme serioase de siguranţă în ceea ce priveşte noua formulă, a adăugat agenţia.

Ţinând cont că aprobarea a fost obţinută, Comisia Comună a Vaccinării şi Imunizării din Marea Britanie (JCVI) va oferi sfaturi despre cum ar trebui să fie administrat vaccinul în ţară.

Cu toate că vaccinurile existente împotriva Covid-ului continuă să ofere o protecţie eficientă pentru a evita spitalizările şi decesele, eficienţa vaccinului a fost afectată pe măsură ce virusul a evoluat.

”Prima generaţie de vaccinuri împotriva Covid utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecţie importantă împotriva bolii şi să salveze vieţi”, a declarat directorul executiv al MHRA, June Raine, într-un comunicat.

”Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un instrument îmbunătăţit în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a subliniat ea.

Oficialii Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) se aşteaptă ca vaccinurile adaptate la varianta Covid să fie aprobate în Uniunea Europeană până în septembrie şi au semnalat că autoritatea de reglementare este deschisă să utilizeze vaccinuri care vizează varianta mai veche BA.1 în această toamnă, având în vedere că cele care vizează în mod special subvariantele mai noi sunt învechite în ceea ce priveşte dezvoltarea clinică.

În schimb, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a anunţat că va încerca să includă noile ramuri BA.4 şi BA.5 ale Omicron în orice doze de vaccin noi utilizate pe plan intern.

În afară de Moderna, partenerii Pfizer Inc şi BioNTech au testat şi versiuni ale vaccinului pe bază de ARN mesager modificat pentru a combate variantele Omicron.

Între timp, compania farmaceutică franceză Sanofi şi partenerul său britanic GSK sunt în curs de dezvoltare a unui vaccin pe bază de proteine care vizează subvarianta Beta, o subvariantă dominantă timp de mai multe luni anul trecut.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.