Premierul britanic Boris Johnson a declarat, luni, că speră la reîntoarcerea la o viaţă aproape normală de acum şi până la sfârşitul lui iunie în Anglia, prezentând strategia sa de ieşire din izolare pe care o vrea "prudentă", dar "ireversibilă", şi care va începe cu redeschiderea şcolilor la începutul lui martie, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marea Britanie, ţara europeană cea mai grav afectată de coronavirus cu peste 120.000 de morţi, s-a izolat pentru a treia oară la începutul anului în faţa unei explozii a epidemiei din cauza unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei, care a afectat spitalele. 

Potrivit calendarului decis în fiecare naţiune, ţara se pregăteşte de o relaxare, restricţiile şi campania de vaccinare masivă determinând o scădere a infectărilor, internărilor şi deceselor. 

"Nu putem continua la nesfârşit cu restricţii care slăbesc economia noastră, bunăstarea noastră mentală şi fizică", a explicat premierul Boris Johnson în faţa deputaţilor, prezentând un plan în patru mari etape pentru Anglia. 

În Anglia, cu 56 de milioane de locuitori, şcolile vor fi primele care vor beneficia de relaxarea restricţiilor, cu redeschiderea lor pe 8 martie. 

Din 29 martie, ordinul de a rămâne acasă va fi ridicat şi vor fi permise adunări în aer liber, limitate la şase persoane sau două gospodării diferite.  

Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, pub-urile - dar doar în exterior - şi muzeele vor aştepta redeschiderea până în 12 aprilie. 

Cinematografele, hotelurile, stadioanele (cu maximum 10.000 de persoane), hoteluri şi catering (în interior) vor urma să fie redeschise în 17 mai, data la care persoanele din diferite gospodării se vor putea întâlni în interior. 

Dacă situaţia sanitară o va permite, restricţiile care limitează contactele sociale vor fi ridicate pe 21 iunie cel mai devreme, la fel şi telemunca. 

Boris Johnson a afirmat că rice decizie va fi luată în funcţie de elementele ştiinţifice la dispoziţie, precum eficienţa vaccinurilor anti-Covid şi scăderea spitalizărilor. Guvernul şi-a creat strategia de ieşire din criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lui decembrie. Un adult din trei a primit deja prima doză, adică mai mult de 17,5 milioane de persoane, şi de acum până în aprilie cei cu vârste de peste 50 de ani vor fi toţi parţial vaccinaţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.