Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă, aflată într-un port din Marea Neagră - cel mai probabil Odesa - , la 24 august, într-un atac cu rachete despre care nu s-a ştiut anterior, dar care ar fi fost contracarat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezvăluirea a fost făcută chiar de premierul Rishi Sunak în Parlamentul britanic, fiind pentru prima dată când un oficial afirmă că o navă civilă a fost vizată de Moscova în Marea Neagră.

"Mulţumită unor informaţii declasificate, ştim că armata rusă a ţintit cu mai multe rachete o navă civilă de marfă în Marea Neagră, la 24 august", a declarat Sunak într-o audiere în parlamentul britanic.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Rachetele ruseşti au vizat un cargobot sub pavilion liberian acostat în port şi au fost doborâte cu succes, a precizat ulterior Ministerul britanic de Externe într-un comunicat. Printre rachetele cu care a tras Rusia s-au numărat două "Kalibr" lansate de pe un portavion al Flotei Mării Negre, a adăugat acesta. Toate rachetele au fost contracarate cu succes de apărarea ucraineană, a precizat Foreign Office.

După ce Rusia a ieşit, în iulie, din acordul care oferea un coridor sigur pentru transportul de cereale ucrainene, Moscova a anunţat că îşi rezervă dreptul de a considera drept ţintă orice navă care pleacă din porturile ucrainene.

Ucraina a făcut eforturi pentru a permite navelor care erau blocate în portul Odesa încă dinainte de începutul conflictului să navigheze în ape libere, stabilind un coridor de navigaţie care trece prin apele teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei.

După ce acordul nu a mai fost valabil, patru nave de marfă au reuşit să plece din Odesa prin acest coridor. O primă navă a părăsit portul Odesa la 16 august, navigând sub pavilion Hong Kong, iar a doua navă, PRIMUS, sub pavilion liberian, a părăsit portul Odesa în jurul datei de 26 august, aceasta fiind, cel mai probabil, nava care ar fi fost ţintită de atacul cu rachete al Rusiei dezvăluit luni de Londra. Ucraina preciza la vremea respectivă că nava se afla în port din 20 februarie 2022, chiar dinaintea startului invaziei ruseşti în Ucraina, şi că transporta produse din oţel către Africa.

CITEȘTE ȘI Încă o navă a plecat din Odesa prin coridorul temporar pe Marea Neagră

Atât Statele Unite, cât şi Marea Britanie au avertizat în iulie că Rusia şi-ar putea extinde ţinta atacurilor asupra instalaţiilor ucrainene de cereale şi asupra transportului maritim civil în Marea Neagră.

"Putin încearcă să câştige un război pe care nu îl va câştiga, iar aceste atacuri arată cât de disperat este", a declarat ministrul de externe James Cleverly. "Vizând navele de marfă şi infrastructura ucraineană, Rusia face rău restului lumii", a adăugat el într-un comunicat.

Guvernul britanic a anunţat vinerea trecută că serviciile militare şi de securitate britanice vor monitoriza Marea Neagră în încercarea de a descuraja Rusia să lovească navele comerciale care transportă cereale din Ucraina către ţările în curs de dezvoltare.

CITEȘTE ȘI Armata britanică va monitoriza Marea Neagră pentru a descuraja Rusia să lovească navele comerciale

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.