Zeci de mii de oameni au manifestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Europa, pentru a susţine Ucraina şi împotriva Rusiei şi războiului, relatează presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatari s-au strâns la Amsterdam, Berlin, Varşovia, Paris, Londra, Florenţa şi în multe alte oraşe.

La Londra, una dintre ţintele protestatarilor a fost fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, Polina Kovaleva, în vârstă de 26 de ani, acuzată că “spală banii” lui Lavrov în Anglia şi că la vârsta de 21 de ani a cumpărat un apartament în Kensington St. cu 4,4 milioane de lire sterline.

În Franţa, la Paris, au manifestat aproape 10.000 de oameni.  

La Florenţa s-au strâns câteva mii de manifestanţi, protestul fiind organizat de primarul Dario Nardella.  

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat manifestanţilor din oraşele europene printr-o intervenţie video, cum a mai procedat.

“Ştiu că astăzi sunteţi peste 100.000 de oameni acolo, în întreaga lume. Peste 100.000 în pieţe din diferite oraşe. Noi, ucrainenii, suntem recunoscători pentru asta. Şi vă voi cere fiecăruia să vă amintiţi un număr în fiecare piaţă... 79.

(...) Trăim un război teribil în Rusia. Europa nu a mai trăit un astfel de război de la al doilea Război Mondial. Nu l-am început noi. (...) Aţi văzut că suntem la fel ca voi. Şi noi preţuim libertatea. Şi noi preţuim egalitatea. Şi noi vrem să trăim. Vrem dar să trăim.

Acum, când războiul continuă şi mii de oameni au murit! Şi 79 de copii au murit în război. 79 de copii!”, le-a spus Zelenski manifestanţilor.

“Pentru noi, ce avem poate fi ultima dată. Pentru ultima oară. Astăzi şi gata. Aşa cum a fost pentru 79 de copii ucraineni. 79 de familii ucrainene. Distruse de acest război ruşinos – invazia Rusiei. 79 de familii care au pierdut ce aveam mai de preţ, dar care sunt în continuare forţate să lupte. Trebuie să se adune şi să supravieţuiască. Şi să lupte. Să lupte pentru un viitor care s-a terminat pentru ei. În aceste fotografii în care sunt 79 de copii ucişi în război.

Şi ce trebuie să facem... Cu toţii – ucraineni, europeni – acest număr să nu se schimbe, să nu crească. Şi ca Europa să nu uite Ucraina-79”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a mai vorbit despre faptul că ruşii au distrus zeci de spitale, sute de şcoli şi grădiniţe, dar şi universităţi. “Aviaţia bombardează chiar şi bisericile!”.

“Acest război nu este doar împotriva oamenilor noştri, nu doar împotriva ucrainenilor. Este un război împotriva valorilor care ne unesc. Împotriva abilităţii noastre de a trăi. De a trăi, nu de a ucide, cum procedează ruşii pe pământul nostru. (...) Puneţi presisune pe companiile din ţările voastre să părăsească Rusia, să nu sponsorizeze indirect acest război şi această tragedie. Spuneţi-le politicienilor voştri să închidă cerul de deasupra Ucrainei pentru rachetele şi avioanele Rusiei. Pentru cei care au ucis 79 de copii şi mii de adulţi. Mii în 17 zile... Trebuie să fim uniţi în comunitatea Europeană. Este extrem de important pentru Ucraina. Asta va întări Europa. Asta va proteja Europa. Asta va opri războiul pentru totdeauna”, a fost mesajul lui Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.