Manifestaţii au avut loc marţi în numeroase oraşe, în Siria, în semn de protest faţă de recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii israeliene în partea ocupată şi anexată a Platoului Golan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni, la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu - aflat în plină campanie electorală - un decret prin care recunoaşte suveranitatea istraeliană în acest teritoriu cucerit în 1967 de statul evreu şi anexat în 1981. ONU nu a recunoscut vreodată această anexare.

Guvernul sirian a denunţat încă de luni ”un violent atac contra integrităţii teritoriale” a Siriei.

Marţi, sirieni au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de decizia americană, la Homs (centru), la Qamishli şi Al-Hasakah, în nord-vestul ţării, aflat la sub administraţie kurdă, la Alep (nord), Deir Ezzor (est), în capitala Damasc, dar şi în fiefurile preşedintelui Bashar al-Assad, la Latakia şi Tartus, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana.

Ei au agitat portrete ale preşedintelui şi steaguri siriene şi palestiniene, potrivit aceleiaşi surse.

”Parti-pris-ul sfruntat al Statelor Unite în favoarea Israelului nu va schimba identitatea siriană a Golanului”, a declarat ministrul Informaţiilor Imad Sara la televiziunea de stat în timpul manifestaţiilor de la Damasc.

Platoul ”Golan este arab şi sirian, că le place ori nu”, a declarat pentru AFP un manifestant, Mohammad Shaaban, la Alep.

”America este acum primul inamic al arabilor”, a denunţat, într-o declaraţie pe care a citit-o în faţa sediului Palatului Justiţiei, la Damasc, un reprezentant al Ordinului avocaţilor sirieni, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat. La Hama (centru), avocaţii au întrerupt audierile timp de o oră, în semn de protest, potrivit Sana.

Rusia şi Iranul, aliaţii regimului sirian, dar şi o serie de state arabe au respins decizia Statelor Unite.

Consultări cu uşile închise, la New York, ale Consiliului de Securitate al ONU - prevăzute de mai mult timp - urmează să aibă loc miercuri, pe tema Forţei ONU (FINUL) desfăşurate în Platoul Golan.

O reuniune lunară publică, marţi, a Consiliului de Securitate al ONU, cu privire la Orientul Mijlociu urmează să le permită membrilor instanţei ONU să evoce decizia americană.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.