Apelul a mii de persoane - ”Eliberaţi-mă acum!” - s-a repetat la San Ysidro, la frontiera cu Mexicul, dar şi în alte părţi ale Statelor Unite, cerând închiderea centrelor de retenţie ale imigranţilor, catalogate drept ”lagăre de concentrare” de către protestatari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Copii care purtau pe umeri pături de hârtie de aluminiu - ca cele pe care le primesc persoanele fără documente arestate - au deschis marşul, vineri, către clădirea administrativă a postului de frontieră San Ysidro, în California, extrem de populat, situat la nivelul oraşului Tijuana, în Mexic.

Alţii înaintau pe ritmul unor dansuri tradiţionale şi într-un miros de tămâie.

”Închideţi lagărele de concentrare”, ”locul copiilor nu este în celule”, ”noi nu suntem nazişti”, proclamau pancarte purtate de manifestanţi.4

Defilări similare au avut loc şi în alte oraşe americane, precum Los Angeles şi Washington DC, la zece zile după ce un audit al centrelor de retenţie a denunţat condiţiile de suprapopulare din ele.

”Definiţia lagărelor de concentrare este un loc în care sunt deţinute persoane care nu sunt infractoare, din motive rasiale sau etnice. Este ceea ce se întâmplă acum. Avem lagăre de concentrare în Statele Unite”, a apreciat Mimi Rosicky, în vârstă de 56 de ani, care purta o cămaşă albă cu sungi negre, cu o stea a lui David galbenă pe piept.

Ea agita o pancartă pe care se putea citi mesajul ”atunci când evreii spun că nu mai vor vreodată aşa ceva, ei ştiu despre ce vorbesc”.

Marco Aguilar este de acord. ”O situaţia pe care n-am mai văzut-o vreodată”. El compară Guvernul lui Donald Trump cu nazismul sau totalitarmul lui Iosif Stalin.

În opinia sa, ”aşa ceva nu are ce căuta în ţara libertăţii şi egalităţii”.

”ÎN MOD INUMAN”

Tarraz Lynne, o desenatoare de modă în vârstă de 60 de ani, a ales la rândul ei să prezinte un montaj de păpuşi acoperite cu aluminiu, pentru a denunţa astfel centrele de retenţie, dar şi păpuşi Barbie dezbrăcate pentru a reprezenta mamele ”private de drepturile lor şi de copiii lor”.

Prietena sa Alisa Davies, în vârstă de 48 de ani, s-a deghizat în statuia Libertăţii - care rămâne pentru mulţi un simbol al imigraţiei în Statele Unite - deschizându-şi braţele ”imigranţilor”.

”Nu există vreun motiv”, afirmă ea, ”ca refugiaţii şi imigranţii să fie trataţi în mod inuman”.

Preşedintele Doald Trump aprecia săptămâna trecută că cea mai bună soluţie la centrele de retenţie este ”să nu se vină” în Statele Unite.

Donald Trump, care speră să fie reales anul viitor, şi-a multiplicat în cursul mandatului măsurile în lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Vicepreşedintele american Mike Pence s-a dus vineri în Texas, pentru a denunţa criza imigraţiei, provenind în principal din America Centrală şi care, în opinia sa, ”copleşeşte sistemul” american.

Ca o sfidare, manifestanţi trec prin faţa unei pancarte în formă de indicator rutier care anunţă ”Mexic, fără de întoarcere către Statele Unite”. Ei se oresc şi apo îşi continuă drumul, însă nu către Mexic, după care se dispersează, după un moment de reculegere.

Va modifica acest tip de manifestaţii poziţia lui Trump? ”Bineînţeles că nu”, suspină Abran Pelayo, însoţit de copiii săi, Jessie et Lucas. Însă, pentru copii, ”acest lucru este încărcat de emoţie”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.