Mii de persoane şi-au manifestat sâmbătă în Europa susţinerea faţă de Ucraina - ”Afară cu Rusia din Ucraina!” -, în ziua marcării a doi ani de la invazia rusă, în pofida faptului că o mică proporţie a opiniei crede într-o victorie a Kievului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Germania, aproximativ 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat la Berlin cu steaguri ucrainene şi pancarte cu mesajul ”Apăraţi Ucraina” sau ”Înarmaţi Ucraina acum!”.

Tot atâţi oameni au manifestat la Koln.

Alte câteva mii de manifestanţi au fost înregistraţi la Frankfurt, Munchen şi Stuttgart.

”Locul nostru al tuturor în această luptă este alături de prietenii ucraineni”, a declarat la manifestaţia de la Berlin primarul oraşului, Kai Wegner.

Poarta Brandenburg, care se afla pe timpul Războiului Rece lângă zidul care a împărţit metropola în două, urma să fie iluminată sâmbătă seara în culorile albastru şi galben ale Ucrainei.

CITEȘTE ȘI DOI ANI DE RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce s-a schimbat şi ce urmează? Întrebările momentului şi răspunsurile experţilor

”Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a susţine Ucraina”, declară AFP un inginer, Achem Lobreuer, în vârstă de 58 de ani, venit să manifesteze la Frankfurt.

”Dacă avem arme mai multe, putem să ne apărăm şi să recuperăm teritoriul cucerit” de către Rusia în estul Ucrainei, subliniază o ucraineană, Maksim Godovnikov, în vârstă de 38 de ani.

”PUTIN, ASASIN!”

În Franţa, mii de persoane au defilat pentru a-şi marca susţinerea faţă de Kiev, strigând ”Putin, asasin!” sau ”Afară cu Rusia din Ucraina!”.

La Paris, Lille (nord), Rouen (vest), Nisa sau Toulouse (sud), ucraineni, francezi, adesea înfăşuraţi în steagul galben-albastru al Ucrainei, s-au adunat pentru a-şi exprima solidaritatea, dar şi îngrijorarea, în momentul în care forţele Kievului, care duc lipsă de armament şi muniţie, se află într-o poziţie foarte dificilă în faţa atacurilor ruseşti.

În Marea Britanie, câteva mii de persoane au mărşăluit de la Hyde Park la Trafalgar Square, într-o mare de steaguri ucrainene.

Cu o coroană de flori pe cap, o ucraineancă, Anna Gîev, în vârstă de 18 ani, venită împreună cu mama sa, vrea ”să le arate oamenilor că războiul nu s-a terminat (...), că mor în continuare oameni din cauza terorismului” Rusiei.

O ucraineancă, Tania Zubaşenko, în vârstă de 54 de ani, dintre care a petrecut 24 în Regatul Unit, aminteşte că ”zilnic oameni mor” şi se plânge de faptul că ”Occidentul nu furnizează suficiente arme, din nefericire”.

În Suedia, câteva mii de persoane s-au adunat la Stockholm, cu mottoul ”Afară cu Rusia din Ucraina!”.

”Este important să ne arătăm susţinerea faţă de Ucraina şi de lupta ei dificilă”, declară AFP Anders Engström, în vârstă de 61 de ani.

Manifestaţii au avut loc şi în Serbia, la Belgrad, unde câteva sute de sârbi şi cetăţeni ruşi - care au ales exilul după declanşarea Războiului din Ucraina - s-au alăturat unei manifestaţii conduse de către ambasadorul Ucrainei.

 

În Italia, câteva sute de persoane au participat la Milano (nord) la o manifestaţie denumită ”Victoria păcii”, o iniţiativă a unor asociaţii proucrainene.

În Grecia, patru sute de persoane s-au adunat în centrul Atenei.

PESIMISM

În pofida acestei mobilizări, cetăţenii europeni sunt pesimişti în privinţa şanselor Ucrainei de a învinge Rusia în război, potrivit unui sondaj efectuat în 12 state membre ale Uniunii Europene (UE), publicat săptămâna aceasta.

Potrivit acestei anchete, realizată pentru grupul de refldcţie Consiliul European al Relaţiilor Internaţionale (ECFR), doar 10% dintre persoanele intervievate cred într-o victorie a Ucrainei pe teren.

Aproximativ 20% anticipează o victorie a Rusiei, iar 37% estimează că războiul se va încheia printr-o formă de ”compromis”.

Însă 41% dintre persoanele chestionate cred că UE este necesar fie ”să crească”, fie ”să menţină” ajutorul pe care-l acordă Ucrainei la nivelul actual, în ipoteza unei opriri bruşte a susţinerii americane în timpul unei eventuale preşedinţii a lui Donald Trump.

În Germania, o ţară aflată în vârful susţinerii Ucrainei, după doi ani de război doar 25% din populaţie crede într-o victorie a Kievului, iar 40% crede contrariul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.