Mii de israelieni au manifestat la Tel Aviv împotriva unor eventuale acorduri ale coaliţiei premierului desemnat Benjamin Netanyahu care ar putea să constituie, denunţă opoziţia, sfârşitul democraţiei în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu, care a obţinut o victorie în alegerile legislative de la 9 aprilie, are termen până miercuri seara să formeze o nouă coaliţie.

Până în prezent, el nu a reuşit să răspundă exigenţelor conflictuale ale potenţialilor săi parteneri guvernamentali, în principal cu privire la problema serviciului militar obligatoriu al evreilor ultraortodocşi.

Niciun acord nu a fost prezentat, până în prezent, însă circulă speculaţii cu privire la faptul că membri ai coaliţiei ar putea să accepte măsuri vizând să slăbească puterea judiciară, care încearcă să deschidă un proces împotriva lui Netanyahu.

Procurorul general israelian Avichai Mandelblit a amânat miercuri la începutul lui octombrie data la care Netanyahu urmează să fie audiat cu scopul de a răspunde unor acuzaţii de corupţie formulate împotriva sa.

În februarie, Mandelblit şi-a anunţat intenţia de a-l inculpa pe premier de ”corupţie”, ”fraudă” şi ”abuz de încredere” în trei dosare.

Premierul neagă în bloc acuzaţiile şi denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Mii de persoane au agitat, sâmbătă seara, steagul israelian şi au scandat sloganuri ca ”un popor, o lege”.

”Noi nu te vom lăsa să transformi un Israel democratic într-o curte privată a unei familii regale sau într-un sultanat”, a declarat Benny Gantz, liderul alianţei Albastru-Alb (centru-dreapta), considerat drept cel mai important partid de opoziţie.

”Tu nu eşi deasupra legilor, nu te vom lăsa să fii un dictator”, a lansat, la rândul său Yair Lapid, din cadrul alianţei Albastu-Alb.

”Suntem aici pentru a ne lupta pentru ţara noastră. Netanyahu va zdrobi Curtea Supremă pentru a împiedica justiţia” să-şi facă treaba, a declarat Tamar Zandberg din partidul Meretz.

Organizatorii au estimat că zeci de mii de persoane au participat la marş, care a avut loc în faţa Muzeului din Tel Aviv. Mai puţin de 10.000 de persoane au participat, estimează poliţia.

În cazul în care Netanyahu nu reuşeşte să formeze o coaliţie până miercuri, preşedintele Reuven Rivlin ar putea să-i încredinţeze această sarcină altui deputat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.