Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri că summitul Comunităţii Politice Europene, găzduit joi de ţara sa şi la care sunt aşteptaţi să participe zeci de lideri din Europa, va transmite un mesaj ferm de pace şi de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina vecină. Aflată deja la Chişinău, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la rândul său, un nou pachet de sprijin pentru Moldova, care să o ajute să facă faţă războiului şi să o aducă mai aproape de Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între cele cinci „iniţiative concrete” anunţate de preşedinta Comisiei Europene se numără şi semnarea unui acord între Republica Moldova şi UE prin care tarifele la roaming pentru telefonia mobilă vor scădea începând cu 1 ianuarie 2024.

„Atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre, rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a subliniat preşedinta Maia Sandu.

În jur de 50 de lideri europeni, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, se vor întâlni joi la Castelul Mimi, aflat în mijlocul unei podgorii moldoveneşti, într-o demonstraţie de susţinere pentru fosta republică sovietică care a solicitat să adere la Uniunea Europeană după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Guvernul pro-occidental, care a acuzat Rusia că a pus la cale căderea sa la începutul acestui an, spune că intenţionează să folosească summitul pentru a-şi prezenta reformele şi pentru a convinge liderii să deschidă cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene, care va avea loc la Castelul Mimi din Republica Moldova
CITEȘTE ȘI Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene, care va avea loc la Castelul Mimi din Republica Moldova

„Mâine, 1 iunie, este o zi importantă pentru Republica Moldova şi pentru prietenii şi partenerii ţării noastre, care vin în Moldova. Mâine vom spune cu mândrie: Bun venit, Europa, la noi acasă! Întreaga Europă se adună la Bulboaca - un sat frumos din ţara noastră - să discute despre securitate, energie şi despre o Europă mai bine conectată şi mai prosperă. Este o onoare pentru noi să fim gazda summitului Comunităţii Politice Europene, la care participă 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene. Moldova are mulţi prieteni, care sunt alături de noi şi ne susţin în aspiraţia ce uneşte cetăţenii noştri - de a construi o Moldovă europeană acasă.  Prezenţa acestor lideri (...) este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură”, a declarat miercuri preşedinta Maia Sandu.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen a spus că Moldova face progrese clare pe calea aderării la UE. „Este uimitor să vedem că, în ciuda tuturor presiunilor, Moldova avansează rapid şi cu mare calitate”, a declarat ea, anunţând că UE îşi va mări „semnificativ” delegaţia de la Chişinău pentru a sprijini continuarea reformelor.

„În această săptămână, Moldova este inima Europei. Este firesc ca cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene să aibă loc aici. Casa dumneavoastră este în Europa. Noi vă susţinem la fiecare pas”, a transmis, la Chişinău, Ursula von der Leyen.

Noul pachet de sprijin al UE pentru Republica Moldova „vă va ajuta să faceţi faţă impactului unui război la uşa dumneavoastră şi vă va aduce mai aproape de UE”, a spus Ursula von der Leyen în conferinţa de presă comună cu preşedinta Maia Sandu.

Pachetul cuprinde cinci iniţiative concrete:

1. Reducerea tarifelor de roaming între UE şi Moldova

2. Oferirea unui nou sprijin economic în valoare de până la 1,6 miliarde de euro

3. Sprijinirea sectorului energetic şi de investiţii în surse regenerabile de energie

4. Creşterea securităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova

5. Sprijinirea accelerării progreselor pe calea sa către UE.

Preşedinta Maia Sandu a reconfirmat direcţia profund prooccidentală pe care a ales-o Moldova şi a menţionat în acest sens mitingul proeuropean din 21 mai. „Cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, limbă maternă sau viziune politică, îşi doresc o viaţă sigură, într-un stat paşnic şi liber. Acest lucru l-au spus hotărât la Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai, 2023. Peste 80 de mii de oameni adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi mii de oameni în peste 50 de oraşe europene au spus, într-o singură voce, că locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Autorităţile de la Chişinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor şi îndeplinirea celor 9 condiţii ale Comisiei UE prin îmbunătăţirea sistemului de justiţie, lupta cu corupţia şi crimă organizată, consolidarea capacităţilor administrative şi rezilienţa ţării”, a asigurat şefa statului.

Maia Sandu a profitat de ocazie pentru a saluta decizia Uniunii Europene, luată marţi, de a sancţiona cinci persoane „care ameninţă democraţia şi stabilitatea ţării”.

CITEȘTE ȘI UE pune pe lista sancţiunilor şapte persoane cu cetăţenie moldoveană, între care Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc, pentru destabilizarea Republicii Moldova şi acţiuni ce ameninţă Ucraina. MAE de la Bucureşti: România a ajutat la întocmirea listelor

„Conectarea noastră la Uniunea Europeană este întărită de tot mai multe acorduri şi mecanisme la care Moldova aderă. De Ziua Europei, am devenit parte a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, ceea ce ne va permite să creştem investiţiile în modernizarea drumurilor, sectorului energetic şi celui digital, să ne îmbunătăţim infrastructura şi să creştem comerţul cu ţările UE.  În câteva ore, va fi lansată la Chişinău şi Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună - ceea ce ne va ajuta să consolidăm sectorul de securitate.  Anume aceasta înseamnă parteneriatul cu Uniunea Europeană - anume astfel suntem mai aproape de Europa - anume astfel ne integrăm în UE - ne ajutăm reciproc la greu, celebrăm împreună succesele fiecărui membru şi suntem tot mai aproape de oamenii dragi din viaţa noastră, oriunde ne-am afla”, a arătat Maia Sandu.

„Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Legământul generaţiei noastre este să aducă Moldova în familia europeană şi să aducă Uniunea Europeană acasă. Dragă Ursula, am toată încrederea că vom reuşi!” - şi-a încheiat Maia Sandu declaraţia rostită în prezenţa preşedintei Comisiei Europene. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.