Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a publicat vineri un mesaj pe platforma X (fostul Twitter) în care a salutat decizia autorităţilor de la Kiev de a recunoaşte limba română drept limbă oficială vorbită de minoritatea română din Ucraina, iar preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a răspuns public într-un comentariu la mesaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Salut declaraţia comună a preşedintelui Zelenski şi a prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina. O mişcare importantă care consolidează unitatea ţărilor noastre”, a scris Maia Sandu pe X.

Preşedintele Ucrainei a răspuns public la mesajul transmis de Maia Sandu. Vladimir Zelenski a apreciat colaborarea dintre Ucraina, Moldova şi România, scrie NewsMaker.

„Dragă Maia Sandu, mă bucur că cooperarea noastră trilaterală, între Ucraina, Moldova şi România, se dezvoltă într-un ritm tot mai rapid. Ambele noastre naţiuni sunt pe cale să adere la UE. Ar trebui să ne construim viitorul european şi să consolidăm Europa împreună”, i-a răspuns Zelenski într-un comentariu pe X.

Săptămâna aceasta, cu ocazia şedinţei comune a guvernelor român şi ucrainean, Kievul a adoptat o hotărâre prin care limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, şi nu „moldoveneasca”, cum era anterior. În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, Marcel Ciolacu i-a mulţumit pentru acestuia pentru decizia luată.

În martie 2023, majoritatea parlamentară de la Chişinău, reprezentată de Partidul Acţiune şi Solidaritate, a adoptat un proiect de lege prin care în Constituţie şi în toate actele legislative sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română”. Preşedinta Maia Sandu a promulgat legea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.