Preşedinta Maia Sandu a reafirmat opţiunea proeuropeană a Republicii Moldova în discursul rostit joi în deschiderea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) pe care îl găzduieşte şi a subliniat că acest for de discuţii, care arată solidaritatea cu Ucraina, trebuie să găsească soluţii care să vină în sprijinul cetăţenilor, să readucă pacea, să contracareze consecinţele războiului şi să protejeze Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Importanţa de a găsi şi a ne angaja faţă de soluţii comune devine foarte clară de îndată ce ne gândim la ce este în joc dacă nu o facem. Ce este în joc pentru Europa, pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ce este în joc pentru cetăţenii noştri?”, a spus Maia Sandu.

„Nu putem accepta ca principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale să nu mai conteze. Nu putem accepta ca cetăţenii noştri să se transforme în refugiaţi peste noapte, deoarece o altă ţară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noştri şi afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie”, a arătat preşedinta Republicii Moldova.

„Cu toţii avem dreptul şi capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană şi să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică”, a subliniat Maia Sandu.

„În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistenţă şi solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acţiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a menţionat Maia Sandu.

„Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, la doar 20 km de graniţa cu Ucraina, este o expresie clară a solidarităţii noastre faţă de Ucraina şi poporul ei. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene şi viitorul continentului nostru”, a punctat şefa statului moldovean.

„ Acest summit oferă platforma pentru a găsi soluţii la care ne putem angaja cu toţii pentru a readuce pacea, a aborda consecinţele războiului şi a proteja Europa”, a adăugat Maia Sandu.

Ea a spus că scopul summitului este de a angaja „o discuţie strategică” despre cum să fie întărită securitatea continentului şi cum să fie abordate consecinţele invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Vom căuta, de asemenea, modalităţi de a aborda criza energetică şi climatică. Cu toţii trebuie să ne îndreptăm către un sistem energetic paneuropean mai curat şi mai sigur. Cu toţii trebuie să accelerăm tranziţia la energie regenerabila, să diversificăm sursele noastre de aprovizionare cu energie şi să ne protejăm mai bine infrastructura critică şi reţelele electrice. Cu toţii avem un interes puternic în îmbunătăţirea conectivităţii între ţările noastre”, a declarat Maia Sandu.

CITEȘTE ȘI Iohannis: Doresc să le transmit un mesaj tuturor cetăţenilor Republicii Moldova - nu sunteţi singuri! UE şi ceilalţi parteneri sunt aici. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă şi consolidarea rezilienţei strategice a Europei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.