Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică, la declaraţiile comune de presă pe care le-a susţinut, joi, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară. Mulţumim pentru sprijinul bugetar adiţional de 75 de milioane de euro oferit în luna august pentru a face faţă cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin reţeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan. Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Ursula von der Leyen a dat asigurări că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit şi a anunţat că Bruxelles-ul a pregătit un pachet suplimentar de susţinere energetică pentru Republica Moldova. Astfel, 200 de milioane de euro vor fi acordaţi în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-şi acopere nevoile de gaz de la 1 ianuarie 2023, iar pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentari vor fi acordaţi ca suport bugetar pentru Republica Moldova pentru a acorda susţinere celor mai vulnerabile persoane.

Preşedinta Comisiei Europene a mai spus că la 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova.

„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen. „Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dvs”, a arătat preşedinta Comisiei Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.