Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută, joi, anunţul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), conform căruia tendinţa de creştere a asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordată de România s-a menţinut şi în anul 2022, pentru al doilea an consecutiv, fiind astfel continuate eforturile depuse de ţara noastră în materie de cooperare internaţională pentru dezvoltare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest sens, datele preliminare ale OCDE pentru anul 2022 indică faptul că volumul total al asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordate de România a crescut la 426 milioane dolari, faţă de 417 milioane dolari în anul 2021. De asemenea, statistica OCDE relevă că ţara noastră se plasează printre cei 38 de donatori ale căror niveluri ale asistenţei oficiale pentru dezvoltare au crescut în anul 2022”, a transmis, joi, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, în egală măsură, OCDE semnalează şi creşterea cu 33% a volumului total al asistenţei oficiale pentru dezvoltare oferite de România în plan bilateral în anul 2022, comparativ cu datele aferente anului 2021, creştere înregistrată mai ales în contextul sprijinului acordat Republicii Moldova urmare a crizelor multiple generate de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei.

”Ministerul Afacerilor Externe evidenţiază faptul că, în conformitate cu Programul de Guvernare 2021-2024 şi Programul multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţa umanitară în perioada 2020-2023, Republica Moldova a continuat să fie, în anul 2022, beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare, fapt demonstrat şi prin prisma sprijinului bugetar direct în valoare de 10,339 milioane euro acordat în premieră de ţara noastră guvernului de la Chişinău ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform), iniţiativă comună a României, Germaniei şi Franţei”, a mai transmis MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua să acţioneze pentru eficientizarea politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare a României, cu efecte pozitive directe pentru statele partenere în curs de dezvoltare, precum şi asupra procesului de aderare a ţării noastre la OCDE.

Potrivit MAE, România, în calitate de stat donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, raportează către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) acţiunile implementate şi contribuţiile acordate de instituţiile publice naţionale în sprijinul statelor în curs de dezvoltare.

”Ministerul Afacerilor Externe are rolul de coordonator naţional al politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, desfăşurând anual un proces complex de colectare şi raportare către OCDE a datelor privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată la nivel naţional, în anul anterior celui în care are loc raportarea”, a mai tranhsmis MAE.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.