Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a comentat luni vestea decesului în Ucraina a soldatului Oleksandr Maţievski (Alexandr Maţievschii), originar din Republica Moldova, considerând că circumstanţele morţii lui pot fi calificate drept „crimă de război”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldaţii ruşi este Alexandr Maţievschii, MAEIE condamnă cu vehemenţă uciderea cetăţeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război şi încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanţe familiei şi prietenilor lui Alexandr Maţievschii şi ne solidarizăm cu poporul ucrainean”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Chişinău, citat de NewsMaker.

„Reiterăm poziţia fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Ţara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace şi stabilitate”, adaugă ministerul condus de Nicu Popescu.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Autorităţile ucrainene au confirmat oficial identitatea soldatului care, deşi era prizonier, a fost executat de ruşi după ce acesta a rostit cuvintele „Glorie Ucrainei!”

Bărbatul, care a fost omorât la data de 30 decembrie 2022, se numeşte Oleksandr Maţievski şi era originar din Republica Moldova. După confirmarea identităţii sale, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că i-a conferit titlul post-mortem de „Erou al Ucrainei”

Un videoclip apărut zilele trecute pe reţelele sociale îl arăta pe un soldat în uniformă fumând şi spunând în mod sfidător „Glorie Ucrainei” înainte de a fi ciuruit de gloanţe. După ce bărbatul aparent neînarmat, îmbrăcat într-o uniformă cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, este împuşcat mortal, o voce din afara cadrului camerei se aude spunând, în limba rusă: „Mori, javră!”. Videoclipul s-a viralizat rapid, iar armata ucraineană a confirmat ulterior identitatea soldatului: el se numea Oleksandr Maţievski şi era lunetist într-o unitate din regiunea nordică Cernihiv. Iniţial, Ministerul ucrainean al Apărării anunţase că numele soldatului împuşcat este Timofei Şadura, dar apoi a revenit.

„Astăzi, i-am acordat titlul de Erou al Ucrainei soldatului Oleskandr Maţievski. Un om pe care toţi ucrainenii îl vor şti. Un om care va fi pomenit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina şi pentru Glorie Ucrainei!" - a spus preşedintele Zelenski în discursul către compatrioţi rostit duminică seară.

Reuters a relatat că un reporter de la cotidianul german Bild a luat legătura cu mama lui Maţievski, iar aceasta ar fi declarat: „A stat acolo neînarmat, dar mândru că este ucrainean. Întotdeauna a fost incredibil de curajos. În acel moment, singura armă cu care se putea apăra era să spună:"Slava Ukraini!"”.

Termenul „Glorie Ucrainei!” este vechi de peste un secol, dar a intrat în uzul general după ce Ucraina şi-a câştigat independenţa faţă de regimul sovietic. Este folosit pe scară largă ca salut de când a început războiul, atrăgând întotdeauna răspunsul „Heroiam Slava!” (Glorie Eroilor).

Presa ucraineană a scris că Oleksandr Maţievski s-a născut la 10 mai 1980 la Chişinău, Republica Moldova, iar în 2008 s-a mutat împreună cu familia sa în Ucraina, în oraşul Nijîn, unde locuieşte mama sa. Oleksandr nu a avut nicio experienţă anterioară în serviciul militar, dar imediat după ce a început invazia rusă, la 24 februarie, s-a oferit voluntar în batalionul 163 din brigada 119, care apăra regiunea Cernihiv. În noiembrie, unitatea sa a fost trimisă în oraşul Bahmut, iar la 30 decembrie 2022 a primit o misiune de luptă, în timpul căreia probabil că Maţievski a fost capturat. Abia în februarie trupul lui s-a întors acasă, dar la acel moment nu existau informaţii despre circumstanţele morţii sale. Rezultatele examinării medico-legale se potrivesc cu rănile văzute în înregistrarea video, potrivit presei ucrainene.

La 14 februarie, Oleksandr Maţievski a fost înmormântat în cimitirul din Nijîn. Eroul are un fiu de 19 ani.

Presa ucraineană a mai scris că videoclipul execuţiei lui ar fi fost postat de ruşi, pentru „a-i umili amintirea”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.