Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a respins duminică ultimatumul mai multor ţări europene de a organiza noi alegeri prezidenţiale în termen de opt zile, în vederea unei soluţionări a crizei politice în Venezuela, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat postului CNN Turk, liderul venezuelean se declară totodată pregătit de un dialog şi apreciază că o întâlnire cu Donald Trump este puţin probabilă, dar nu este imposibilă.

Administraţia americană, care l-a recunoscut prima pe opozantul Juan Guaido după ce acesta s-a proclamat ”preşedinte” interimar, a îndemnat statele din comunitatea internaţională ”să-şi aleagă tabăra” şi să îşi întrerupă relaţiile financiare cu Guvernul lui Maduro.

Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania au anunţat că sunt pegătite să-l recunoască pe Guaido, la rândul lor, dacă nu se organizează alegeri în termen de opt zile.

Rusia, care susţine actuala putere la Caracas, a catalogat acest ultimatum drept absurd, iar ministrul venezuelean de Externe drept ”pueril”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat susţinerea faţă de Nicolas Maduro joi, într-o convorbire la telefon.

Statele Unite, Canada, numeroase ţări din America Latină care s-au aliniat Washingtonului şi unii europeni consideră frauduloase alegerile prezidenţiale venezuelene de la 20 mai.

Nicolas Maduro, care a obţinut o victorie în acest scrutin - boicotat de opoziţie -, a fost învestit în al doilea mandat la 10 ianuarie.

Pentru moment, armata venezueleană îi rămâne loială şefului statului, însă unele fisuri apar în rândul acesteia.

Ataşatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul Jose Luis Silva, a anunţat că nu-l mai recunoşte pe Nicolas Maduro drept preşedinte legitim şi şi-a îndemnat ”fraţii militari” să-l susţină pe Juan Guaido.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.