Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară în favoarea invitării opoziţiei belaruse la summitul G7 din iunie, în Regatu Unit, dacă britanicii acceptă acest lucru, a anunţat marţi anturajul şefului statului franez, care se află la Bruxelles, la o reuniune a Consiliului European, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franţa susţine astfel o cerere a Svetlanei Tihanoveskaia, şefa opoziţiei belaruse, aflată în exil în Lituania, care a solicitat, într-un mesaj poblicat pe Telegram, o ”participare a forţelor democratice belaruse la (summitul) G7”, prevăzut în perioada 11-13 iunie în Regatul Unit.

Şefii de stat şi de guverne din UE au decis luni seara să închidă spaţiul aerian al Uniunii Belarusului şi să impună noi sancţiuni regimului lui Aleksandr Lukaşenko, acuzat de deturnarea unui avion de linie Ryanair cu scoul arestării opozantului politic belarus Roman Protasevici, care se afla la bord, a cărui eliberare ”imediată” au cerut-o.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a discutat cu Svetlana Tihanovskaia luni seara, precizează Palatul Élysée.

Opoziţia belarusă a îndemat Statele Unite şi G7 marţi, la o zi după impunerea sancţiunilor europene, să crească presiunile împotriva regimului lui Lukaşenko.

Jurnalistul belarus din opoziţie Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa se aflau la bordul avionului de linie care asigura o legătură între Atena şi Vilnius, deturnat dumincă, cu un avion belarus de vânătoare. Ei au fost arestaţi pe aeroportul din Minsk în urma acestei aterizări forţate.

Aproximativ 88 de persoane - inclusiv Aleksandr Lukaşenko - şi şapte entităţi au fost sancţionate, prin interzicerea intrării în UE şi blocarea activelor, din cauza reprimării opoziţiei şi alegerilor de la 9 august 2020, denunţate de către euroeni drept ”trucate”.

În marja unei vizite la Vilnius, în septembrie 2020, Macron s-a întâlnit cu Tihanoveskaia şi i-a promis ajutorul într-o mediere cu Minskul şi în vederea eliberării deţinuţilor politici din Belarus.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.