Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat pentru ziarul argentinian, La Nacion, că deşi alianţa între SUA şi Franţa este „istorică”, unele dintre deciziile recente ale preşedintelui american Donald Trump „au fost luate în detrimentul aliaţilor”, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În aceste situaţii, am afirmat clar poziţiile Europei şi Franţei. În aceste momente de criză ne apărăm valorile comune, care depind de multilateralism şi cooperare”, a declarat Macron.

Vorbind la Buenos Aires, Macron a avertizat că există riscul unui război comercial între China şi SUA care va fi dăunător pentru toată lumea.

Preşedintele francez a subliniat faptul că UE a devenit mai unită, notând: „Când UE a fost atacată de măsurile SUA privind comerţul, a reacţionat imediat, fiind unită. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat acum câţiva ani”.

Uniunea Europeană, a declarat el, nu ar trebui să fie preocupată “de separare, ci de uniune”, notând că blocul lucrează pentru a-şi îmbunătăţi securitatea, apărarea şi capacităţile de control asupra graniţelor precum şi îmbunătăţirea proecţiilor de mediu.

“Marea Britanie va fi alături de noi, după cum spune Theresa May, ei părăsesc UE, dar nu Europa”, a adăugat Macron.

Macron a declarat că lumea este aproape de a eşua în “cele mai mari provocări în acest moment: clima şi comerţul”.

Trump a retras SUA din acordul de la Paris privind clima anul trecut şi a declarat că nu are intenţia de onora angajamentele luate de Statele Unite sub conducerea lui Barack Obama.

Macron a precizat că dacă nu se vor face progrese la summit-ul G20 privind propunerile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, summit-urile internaţionale riscă să devină “nefolositoare şi chiar contraproductive”.

Uniunea Europeană a propus, alături de alte 11 ţări, în această săptămână modernizarea celui mai important tribunal al Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru a încerca să detensioneze relaţiile cu Washingtonul, care blochează numirea judecătorilor în Corpul de Apel al organizaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.