Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită la Paris, susţin politica de vaccinare a Uniunii Europene (UE), în contextul crizei covid-19, şi insistă asupra ”solidarităţii europene” în lupta împotriva pandemiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest cadru euroepan (...) permite echitatea, solidaritatea, fiabilitatea pentru cetăţenii noştri”, a declarat Emmanuel Macron, alături de oaspetele său, în curtea Palatului Elysée, în contextul în care anumite state membre UE sunt tentate de o strategie a vaccinării mai naţională.

”El permite totodată creşterea puterii de producţie a vaccinurilor, iar Europa va fi în câteva luni unul dintre aceste locuri din lume în care se va produce mai mult vaccin”, dă el asigurări, în contextul în care europenii acuză întârzieri în livrarea vaccinurilor împotriva covid-19.

”Acestea sunt cele mai dificile săptămâni pe care suntem pe cale să le traversăm, ştim, dar există clar perspective în faţa noastră, iar prin Europa vom fi mai puternici şi în acest subiect”, a apreciat Macron.

”Europa trebuie să dea un răspuns solidar” ”dificultăţilor” cu care se confruntă, a subliniat, la rândul său, Mateusz Morawiecki.

”Presiunea asupra laboratoarelor producătoare este necesară în vederea unei accelerări a ritmului vaccinării”, a adăugat el.

Comisia Europeană (CE) negociază în numele celor 27 comenzi de vaccin împotriva covid-19, agreate de către Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA).

Vaccinurile sunt repartizate apoi între statele membre.

Însă unle state membre UE ca Ungaria şi Cehia au ales vaccinuri ruseşti şi chinezeşti nevalidate, pentru moment, în UE sau să coopereze cu ţări care nu fac parte din UE în domeniul cercetării şi producţiei, şi anume Danemarca şi Austria cu Israelul.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a ameninţat miercuri că cu o însăprire a condiţiilor exportului vaccinurilor în afara UE, către ţări producătoare de vaccin - care nu parctică reciprocitatea -, vizând în acest fel Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.