Emmanuel Macron şi Theresa May au îndemnat comunitatea internaţională să consolideze interzicerea armamentului chimic printr-un mesaj postat pe Twitter, duminică, cu ocazia marcării a 21 de ani de la Convenţia care interzice armamantul chimic, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu ocazia celei de-a 21-a aniversări a Convenţiei interzicerii armelor chimice şi în urma evenimentelor de la Duma şi Salisbury, Theresa May şi cu mine îndemnăm comunitatea internaţională să consolideze, împreună cu noi, interdicţia acestor arme de distrugere în masă”, a scris şeful statului francez în franceză şi în engleză pe Twitter.

”În urmă cu douăzeci şi unu de ani, convenţia cu privire la interzicerea armelor chimice interzicea utilizarea, dezvoltarea, producţia şi stocarea acestor arme teribile. Emmanuel Macron şi cu mine ne reafirmăm ataşamentul faţă de acest acord şi îndemnăm celalte naţiuni să se alăture poziţiei noastre ferme: nu ar trebui să ne întoarcem niciodată în trecut”, a scris numărul 10 de pe Downing Street, în engleză şi franceză.

APEL

Convenţia a intrat în vigoare pe 29 aprilie 1997. Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, însărcinată cu punerea convenţiei în aplicare, numără 192 de ţări membre.

Franţa Regatul Unit şi Statele Unite au procedat pe 14 aprilie la atacuri de amploare fărăprecedent contra regimului lui Bashar al-Assad, pe care-l acuză de un presupus atac chimic, pe 7 aprilie, la Duma, în apropiere de Damasc, în Siria.

Potrivit unei delegaţii siriene, care s-a exprimat joi la OIAC, atacul a fost o înscenare.

Franţa, Regatul Unit şi Statele Unite au denunţat această intervenţie, organizată cu ruşii, drept o ”mascaradă obscenă”.

Londra acuză Moscova că l-a otrăvit pe 4 martie, la Salisbury, în sudul Angliei, pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, ceea ce Rusia dezminte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.