Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi italian Sergio Mattarella au insistat luni asupra ”marii importanţe” a relaţiilor dintre ţările lor, zguduite de refuzul premierului neofascist italian Giorgia Meloni de a primi nava umanitară Ocean Viking cu cei 230 de migranţi de la bord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi preşedinţi subliniază, într-un comunicat comun, ”marea importanţă a relaţiilor dintre Franţa şi Italia şi subliniază necesitatea întrunirii condiţiilor unei cooperări depline în toate domeniile, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene”.

Macron şi Mattarella au discutat la telefon, se precizează în comunicat.

Situaţia navei-ambulanţă Ocean Viking, primită vineri în portul Toulon, a provocat o criză diplomatică între Paris şi Roma, săptămâna trecută, după ce şefa Guvernului italian Giorgia Meloni a refuzat să-i primească pe cei 230 de migranţi de la bordul navei care rătăcea pe mare de ceva timp.

Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Olivier Véran, a cerut duminică ”Europei să se ponunţe foarte rapid asupra a ceea urmează” după acest comportament ”inacceptabil” al Italiei.

Joi, ministrul francez de Interne Gérald Darmanin a anunţat că Franţa permite acostarea Ocean Viking şi, ca măsură de retorsiune, că Franţa suspendă ”de îndată” primirea a 3.500 de migranţi, prevăzută la acel moment, din Italia.

Aprocimativ 500 dintre aceşti migranţi urmau să sosească în Franţa până la sfârşitul acestui an, a precizat Veran.

Giorgia Meloni a denunţat, la rândul său, o reacţie franceză ”agresivă” şi ”nejustificată”.

Ea a subliniat că Italia a primit aproximativ 90.000 de migranţi de la începutul lui 2022.

Ea a denunţat faptul că mai multe state membre UE s-au angajat - în iunie - să primească 8.000 de migranţi, în cadrul unui ajutor al Romei, şi că în aceste ţări au fost mutaţi, până în prezent, doar 117 migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.