Preşedintele francez Emmanuel Macron salută marţi rolul jucat de către doi francezi, Silas Despreaux şi Damien Guerot, nişte ”adevăraţi eroi”, care au intervenit în atacul cu cuţitul soldat cu şase morţi sâmbătă într-un centru comercial la Sydney, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doi dintre compatrioţii noştri s-au comportat ca nişte adevăraţi eroi. (Simt o) mândrie foarte mare şi recunoştinţă”, scrie pe X şeful statului francez.

El le transmite ”condoleanţe” ”australienilor loviţi de atac”.

Silas Despreaux şi Damien Guerot au ”dat dovadă de un mare curaj încerând să-l oprească pe atacator”, a anunţat ambasadorul Franţei în Australia.

Unuia dintre ei, Damien Guerot - supranumit ”bărbatul cu bâta” -  care l-a respins în mod eroic, cu ajutorul unei bare, pe atacatorul care a Înjunghiat mortal şase persoane într-un centru comercial, la Sydney, urmează să primească cetăţenia australiană, a anunţat marţi premierul Anthony Albanese.

”Îi transmit lui Damien Guerot, care se ocupă de cererile sale de viză, că este binevenit aici şi că poate rămâne atât timp cât doreşte”, a declarat premierul australian.

Anthony Albanese l-a elogiat pe Damien Guerot, căruia i-a mulţumit pentru ”extraordinara bravură” de care a dat dovadă înfruntându-l pe Joel Cauchi, în vârstă de 40 de ani, care suferea de tulburări mentale, pe o scară rulantă, pentru a-l împiedica să facă alte victime.

”Este un om pe care-l vom primi cu bucurie ca cetăţean asutralian, chiar dacă aceasta va fi, bineînţeles, o pierdere pentru Franţa, Îi mulţumin pentru extrarodinara sa bravură”, a adăugat el.

”BĂRBATUL CU BÂTA”

Damien Guerot a fost supranumit ”bărbatul cu bâta” şi a fost catalogat drept un ”erou” după ce a intervenit în timpul atacului cu cuţitul de sâmbătă într-un centru comercial foarte frecventat la Sydney.

”Acest lucru spune multe despre natura umană, atunci când ne confruntăm cu probleme dificile, când o persoană care nu este un cetăţean al acestei ţări a stat cu curaj în capătul scărilor rulante şi l-a împiedicat pe acest agresor să ajungă la alt etaj şi să comită un eventual nou carnagiu”, a declarat Anthony Albanese.

Cinci femei şi un agent de securitate pakistanez au fost ucişi în acest atac, care nu a fost atribuit terorismului.

Poliţia încearcă să afle dacă atacatorul ţintea în mod specific femei.

Anthony Albanese a ţinut să salute întrajutorarea între necunoscuţi împotriva acestei dezlănţuiri de violenţă şi curajul poliţistei Amy Scott care - singură - l-a următir pe agresor şi l-a ucis prin împuşcare.

”Cred că sâmbătă am avut ceea ce este mai bun din natura umană în acelaşi timp cu o dtragedie devastatoare”, a apreciat şeful Guvernului australian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.