Emmanuel Macron a îndemnat Germania duminică, într-un discurs pe care l-a susţinut în parte în germană, în Bundestag, să deschidă împreună cu Franţa o ”nouă etapă” în construcţia europeană, cu obiectivul de a împiedica lumea să ”alunece în haos” şi de a-i garanta pacea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Europa, iar în cadrul ei cuplul franco-german, sunt investite” cu ”obligaţia de a nu lăsa lumea să alunece în haos şi să o însoţească pe drumul păcii”, iar în acest scop ”Europa trebuie să fie mai puternică şi mai suverană”, a declarat şeful statului francez în acest discurs pe care l-a susţinut în Camera Deputaţilor la Berlin.

”Lumea noastră se află la o răscruce de drumuri”, a adăugat el, avertizând că există riscul ca ”naţionalismul fără memorie” şi ”fanatismul fără repere” să preia controlul.

Europa nu-şi poate juca rolul, ”dacă nu-şi asumă mai multă responsabilitate în apărarea şi securitatea sa şi se mulţumeşte să joace un rol secundar pe scena internaţională”, a adăugat şeful statului francez, potrivit The Associated Press.

Emmanuel Macron şi-a reitrat îndemnul la înfiinţarea unei armate europene în acest discurs proeuropean în Bundestag, cu şase luni înainte de alegerile europene.

Acest discurs are loc într-un context de două ori delicat pentru preşedintele francez, după publicarea în Franţa a unui sondaj care relevă că doar un francez din partru este mulţumit de politica sa, iar Macron este nevoit să gestioneze o situaţie delicată la nivel european.

El a relansat ideea controversată a unei armate europene, o ambiţie care provoacă scepticismul NATO şi furia preşedintelui american Donald trump.

În pofida reafirmării cuplului franco-german, divergenţele între Berlin şi Paris pesistă, mai ales pe tema bugetului zonei euro şi taxării giganţilor în domeniul digital (Google, Apple, Facebook, Amazon - GAFA).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.