Emmanuel Macron a primit-o vineri, în prima sa zi de concediu pe Coasta de Azur, pe Theresa May, cu care a discutat despre negocierile Brexitului, împotmolite în pofida apropierii divorţului între Lobdra şi Uniunea Europeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducătoarea britanică este primul oaspete de marcă primit de şeful statului la Fortul Brégançon (sud-est), reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi, unde Emmanuel Macron a sosit către ora locală 17.00 (18.00, ira României), într-un concediu de două săptămâni.

La o oră după el a sosit şi premierul britanic, pe drumul de întoarcere din concediul său în Italia. Ea a trecut podul peste digul artificial îngust ce conduce în fort, căţărat pe un vârf stâncos, au constatat jurnalişti AFP.

Întâlnirea, prevăzută către ora locală 18.15, a început cu o reuniune de lucru. Cei doi lideri s-au alăturat apoi soţilor lor, Brigitte şi Philip, la o cină ”amicală” în patru cu vedere spre Marea Mediterană.

May a discutat vineri dimineaţa la telefon cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, potrivit unui purtător de cuvânt al acestuia, tot despre Brexit.

Premierul urma să-i prezinte lui Macron ”poziţia Londrei în negocierie cu privire la Brexit şi viitorul relaţiilor cu UE”, a anunţat Palatul Elysée.

La finalul reuniunii nu era de aşteptat vreun anunţ, pentru că ”Parisul nu se substituie procesului condus de Michel Barnier", francezul însărcinat de UE să discute cu Londra, subliniază preşedinţia franceză.

Ministrul francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau a reafirmat ”susţinerea deplină a Franţei faţă de domnul Barnier”, într-un comunicat difuzat vineri, la o zi după întâlnirea sa cu ministrul britanic al Brexitului Dominic Raab.

Aceste negocieri au avansat puţin în ultimele săptămâni, în contextul în care Londra şi Bruxellesul vor să ajungă la un acord, până la summitul european din octombrie, în vederea organizării divorţului, programat în noaptea de 29 spre 30 martie 2019.

”Suntem deja de acord asupra a 80% din acordul retragerii”, a subliniat Michel Barnier într-un material publicat joi de ziarul Le Figaro. Însă ”mai trebuie să ajungem la un acord asupra unor puncte importante”, a precizat el, citând mai ales problema frontierei între Irlanda de Nord, vizată de Brexot, şi Irlanda, un stat membru UE.

Theresa May urma să vorbească cu Emmanuel Macron şi despre Cartea Albă publiată în iulie de Londra, conţinând propuneri în vederea definirii relaţiei regatului cu Uniunea, cu toate că şi în acest caz preşedintele francez este obligat să respecte poziţia comună europeană - negocierea mai întâi a acordului şi discutarea relaţiei după aceea.

”ÎNGRIJORAT”

Înainte de reluarea negocierilor, prevăzută la sfârşitul lui august, Londra a lansat o ofensivă diplomatică cu scopul de a-şi pleda cauza pe lângă marile capitale europene.

Au venit, astfel, la Paris, săptămâna aceasta, noii miniştri de Externe Jeremy Hunt şi Brexitului Dominic Raab, numiţi la începutul lui iulie, după demisiile lui Boris Johnson şi David Davis, susţinători ai unui Brexit ”dur”.

La Paris, Hunt s-a declarat marţi ”îngrijorat” de ”adevăratul risc al unui Brexit fără acord”.

Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney şi-a exprimat îngrijorarea, vineri, la postul BBC Radio 4, cu privire la ”posibilitatea unei absenţe a unui acord (...), inconfortabil de mare în acest stadiu”.

Un diplomat european de la Bruxelles nu consideră uimitor acest activism. ”Se aşteaptă şi este normal ca ea (May) să încerce să rotunjească asperităţile”, a declarat el pentru AFP sub protecţia anonimatului.

Franţa este percepută în Regatul Unit drept unul dintre principalele obstacole într-o relaxare a poziţiei UE în negocieri, ceea ce Parisul dezminte. ”Absenţa unui acord privind retragerea nu este un scenariu pe care noi sau partenerii noştri să-l dorim”, subliniază Elysée.

După May, Emmanuel Macron ar putea avea alţi invitaţi de marcă la Fortul Brégançon, pe care vrea să-l transforme nu doar într-un loc de concediu, ci şi de întâlniri diplomatice într-un cadru mai informal decât Palatul Elysée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.