Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei s-au pus de acord luni, în cadrul unui minisummit pe tema crizei migraţiei la Paris, asupra unei noi politici cu privire la acordarea azilului unor migranţi care cer protecţie, pe când aceştia se află în Africa şi nu în ţările de destinaţie, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat comun, publicat în urma acestei reuniuni, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierii Italian Paolo Gentiloni şi spaniol Mariano Rajoy recunosc că este necesară iniţierea în Ciad şi Niger a procesului unei mutări în Europa a unor ”migranţi deosebit de vulnerabili”.

Ei anunţă că intenţionează să desfăşoare ”misiuni de protecţie” în ţări africane, în cooperare cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM).

Această iniţiativă le va permite unor africani să emigreze în mod legal în Europa, în cazul în care se află pe o listă cu persoane eligibile furnizată de UNHCR şi sunt înregistraţi de autorităţile din Niger şi Ciad.

În paralel, cei patru au convenit să ajute Ciadul şi Nigerul să-şi consolideze controlul la frontiere, cu scopul de a opri imigraţia ilegală.

Lideri africani ai unor ţări aflate pe rute de tranzit ale unor migranţi care încearcă să ajungă în Europa au cerut ajutorul Europei în a le oferi traficanţilor de migranţi mijloace legale de a-şi câştiga existenţa.

Şeful Guvernului libian susţinut de ONU Fayez Serraj a cerut, la acest minisummit, o consolidarea a sprijinului în lupta împotriva traficului de migranţi şi în vederea unei monitorizări a frontierei de sud a acestei ţări aflate în haos.

Preşedinţii Ciadului Idriss Deby Itno şi Nigerului Mahamadou Issoufou au subliniat că sărăcia îi determină pe oamni să emigreze în Europa şi să facă trafic de persoane.

Issoufou a subliniat asupra importanţei ”găsirii unor alternative pentru ca traficanţii să iasă din această activitate infracţională”, evocând în acest sens comerţul sau agricultura.

Preşedintele francez şi cancelarul german au îndemnat la o înăsprire şi o clarificare a măsurilor împotriva imigraţiei ilegale din Africa în Europa.

Angela Merkel a apreciat că Europa are o ”responsabilitate umanitară” atât în lupta împotriva imigraţiei ilegale, cât şi împortriva traficanţilor care profită de pe urma disperării migranţilor.

Ea a îndemnat ca statele UE să definească în mod clar cine se află într-o situaţie umanitară şi cine fuge de sărăcie, în cadrul discuţiei cu privire la mutarea unor solicitanţi de azil din Africa în Europa.

Merkel a insistat că este ”foarte, foarte important” ca psobilitatea mutării migranţilor să fie cuplată ”cu o oprire a imigraţiei ilegale”.

Emmanuel Macron a îndemnat, la rândul său, la o ”acţiune mai eficientă” împotriva imigraţiei ilegale şi la o consolidare a eforturilor europene de ajutorare a ţărilor africane să-şi îmbunătăţească economiile şi să oprească traficul de migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.