Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a adresat naţiunii joi seara, la câteva ore după ce i-a informat pe liderii partidelor, la Platul Élysée, despre situaţia din Orientul Mijlociu, o alocuţiune în care a revenit asupra ofensivei teroriste a Hamas în Israel şi a anunţat un nou bilanţ de 13 morţi francezi şi 17 dispăruţi, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alocuţiunea şefului statului francez era aşteptată în contextul gravităţii situaţiei în Orientul Mijlociu.

În prima sa intervenţie după atacul terorist al mişcării sialmiste palestiniene în Israel, la 7 octombrie, Emmanuel Macron a decis să se adreseze solemn naţiunii.

Cel puţin 1.200 de istraelieni au fost ucişi de sâmbătă, inclusiv cel puţin 13 francezi, iar Hamasul şi Jihadul Islamic au anunţat că deţin 150 de ostatici străini, între care s-ar putea afla şi francezi, în contextul în care 17 francezisunt daţi dispăruţi, potrivit unui ultim bilanţ.

Emmnuel Macron a condamnat Hamasul, în deschiderea alocuţiunii, autorul unei ”barbarii” şi al ”celui mai tragic atac terorist” din istoria Israelului, atunat el.

”Nu poate exista «da, dar»”, a subliniat el, referindu-se la poziţia Partidului La France Insoumise (LFI) denunţată drept ambiguă.

HAMASUL, O ”MIŞCARE TERORISTĂ” CARE ACŢIONEAZĂ ”ÎN MOD CRIMINAL ŞI CINIC”

”Franţa condamnă în modul cel mai ferm aceste fapte atroce. Hamasul este o mişcare teroristă (care) expune în mod criminal şi cinic populaţie (Fâşiei) Gaza”, a denunţat Emanuel Macron.

El a exprimat solidaritatea Franţei ”de nezdruncinat” faţă de israel, care ”are dreptul să se apere” împotriva mişcării islamiste, ”aspărând populaţiile civile”.

Franţa, ”unită prin durere şi doliu” cu Israelul, nu a cunoscut o pierdere atât de importantă a cetăţenilor săi de la atacul terorist de la Nisa, în iunie 2016.

”FRANŢA NU-ŞI VA ABANDONA NICIODATĂ COPIII”

Cu câteva ore înainte de această alocuţiune televizată, familii ale presupuşilor ostatici francezi ai Hamas l-au ”implorat” joi pe Emmanuel Macron să intervină, într-o conferinţă de presă, la Tel Aviv.

”Mă gândesc în această seară la familii. Vreau să le spun că Franţa face totul pentru a reveni teferi în căminele lor”, a dat asigurări preşedintele francez.

”Vom face totul pentru ca aceşti ostatici, indiferent de naţionalitatea lor, să fie eliberaţi”, a adăugat el.

El a anunţat că între persoanele de la care Franţa nu are veşti se află şi patru copii.

El a revenit şi asupra problemei repatrierii a aproape 200.000 de francezi care trăiesc în Israel şi a dat asigurări că alte avioane urmează să fie închiriate pentru a le facilita întoarcerea.

Mai mulţi participanţi la reuniunea liderilor de partide de la Palatul Élysée au declarat că Emmanuel Macron a ”început discuţii” cu intermediari ca Egiptul şi Qatarul.

El a reiterat poziţia diplomaţiei franceze, şi anume de a nu negocia cu teroriştii.

CONDIŢIILE UNEI ”PĂCI DURABILE”

”Nu putem accepta un război fără sfârşit în această regiune. Lupta împotriva terorismului nu poate înlocui căutarea păcii”, a dat el asigurări.

El a amintit condiţiile unei ”păci durabile” şi a denunţat tripla greşeală a ”celor care confundă cauza palestiniană şi justificarea terorismului”.

El a vizat astfel FLI, care ”confundă cauza palestiniană şi justificarea terorismului”, comiţând o greşeală ”morală, politică şi strategică”.

”PRIMA NOASTRĂ DATORIE ESTE SĂ ASIGURĂM SECURITATEA” COMUNITĂŢII EVREIEŞTI

Începând de sâmbătă, vârful statului se gândeşte cum să împiedice o importare a conflictului dintre Israel şi Hamas în Franţa şi să prevină, astfel, o intensficiare a actelor antisemite.

Din acest motiv, Emmanuel Macron vrea să îndeplinească ”prima datorie (de a) asigura securitatea” francezilor de confesiune iudaică.

”Nu lăsaţi să prospere nicio vorbă, nicio faptă antisemită, nicio stigmatizare”, a subliniat şeful statului.

”Republica va fi nemiloasă cu toţi cei care poartă ura”, a avertizat el.

”TREBUIE SĂ RĂMÂNEM UNIŢI”

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin a semnalat un pic mai devreme, joi, că au avut loc ”peste 100 de acte antisemite” de la atacul Hamas în Israel, de la inscripţii la insulte împotriva comunităţii evreieşti.

În ultimele zile, numărul acestor fapte a ”explodat” în Île-de-France.

Împotriva acestei intensificări, Emmanuel Macron a avut o poziţie ambivalentă.

”Trebuie să rămânem uniţi”, a îndemnat el, dând asigurări că cunoaşte ”frica compatrioţilor noştri de confesiune iudaică că această resurgenţă de acolo, a violenţei antisemite, să fie aici pretextul unor injurii, ale unor acte care să-i vizeze”.

El a evocat ”de asemenea îngrijorarea compatrioţilor noştri de confesiune musulmană ca amestecuri să fie mai puternice decât raţiunea”.

”Să ne ridicăm la înălţimea propriei noastre istorii”, a conchis Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.