Emmanuel Macron a lansat vineri, în prima zi a unui turneu la Bratislava şi Praga, un avertisment ţărilor care nu vor respecta principiile UE, mai ales Polonia şi Ungaria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat unui număr de patru ziare - unul ceh, unul polonez, unul slovac şi unul ungar -, şeful statului francez a reiterat, ca anul trecut, că ”Europa nu este un supermarket” şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de propuneri împotriva migranţilor şi derogări de la principii de drept în Polonia şi Ungaria.

În această luare de poziţie - cu şapte luni înaintea alegerilor europene -, preşedintele francez afirmă că se aşteaptă la un duel între ”progresişti” şi naţionalişti.

Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia - state membre ale Grupului de la Vişegrad (V4) - refuză în mod categoric o repartizare obligatorie a migranţilor în statele membre ale Uniunii Europene (UE).

”Avem o exigenţă colectivă de coerenţă şi solidaritate. Nu putem beneficia de bugetul european fără să recunoaştem solidaritatea în domeniul migraţiei, de exemplu”, a declarat Emmanuel Macron.

”Nu poţi căuta să încerci să-şi reduci contribuţia la bugetul european fără să înţelegi ce aduce piaţa unică. Dacă vrei să ucizi Europa, continui aşa. Europa nu este cu sens unic, este un angajament reciproc”, a continuat el.

Într-un avertisment cu privire la reformele judiciare din Polonia, el şi-a exprimat speranţa ”că Guvernul polonez va face gesturile necesare pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei (Europene, CE) şi partenerilor săi”.

Întrebat despre declaraţii ale liderului ungar Viktor Orban, care-l consideră drept principalul său adversar în alegerile europene, preşedintele francez a apreciat că ”situaţia statului de drept în Ungaria cunoaşte evoluţii îngrijorătoare”, prin ameninţări la adresa echilibrului puterilor în stat şi activitatea ONG-urilor.

”Eu am o relaţie bună cu Viktor Orban, pe care-l respect personal şi în calitate de premier ales de poporul ungar (...). Dar o Europă care sfidează diversitatea ideilor şi credinţelor, a independenţei justiţiei sau a presei, a primirii refugiaţilor care au fugit din calea persecuţiilor este o trădare a ceea ce suntem noi , a denunţat preşedintele francez.

Revenind asupra asasinării jurnalistului slovac de investigaţie Jan Kuciak în ianuarie, Macron a declarat că ”ameninţarea, atacarea sau uciderea jurnaliştilor aduce atingere fundamentelor democraţiilor noastre”.

Preşedintele ceh Milos Zeman - cunoscut prin poziţia sa anti-migraţie -, pe care macron urmează să-l întâlnească vineri seara, atacă cu regularitate presa, pe tonul unui umor negru.

Pe de altă parte, Macron şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la politica Guvernului ungar, a subliniat că ”nu vrea să cedeze nimic în faţa celor care vor să dea înapoi în valori” şi a insistat ca ”Europa să nu fie împărţită” de disensiuni.

”Situaţia la care asistăm este gravă”, a comentat el în faţa presei, la Bratislava, răspunzând unei întrebări referitoare la plecarea CEU înfiinţată de miliardarul americano-ungar George Soros, obligată de Guverul lui Viktor Orban să părăsească Ungaria.

”Voi lupta peste tot acolo unde se vrea diminuarea rolului justiţiei, capacităţii jurnaliştilor de a munci liber, rolului universităţilor, a ceea ce face din noi europeni”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele slovac Andrej Kiska.

”Vom vedea cum să facem totul pentru ca poporul ungar aă aibă acces la cunoaştere de calitate şi să nu poată fi goniţi profesori”, a adăugat el.

”Eu cred că aceasta este datoria noastră absolută”. ”Dar deosebesc între lideri şi popoare”, a continuat el, precizând că ”nu cred(e) în cei care vor să creeze disensiuni în Europa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.