Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă marţi lansarea unei consiultări cetăţeneşti largi pe tema sfârşitului vieţii, în vederea unui eventual nou ”cadru legal” până la sfârşitul lui 2023, în urma publoicării unui aviz privind eutanasia al Comitetului Consultativ Naţional francez de Etică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O Convenţie Cetăţeanească, organizată de către Consiliul Economic, Social şi de Mediu (CESE), urmează să fie ”constituită în octombrie” şi să-şi prezinte concluziile în ”martie 2023”, anunţă într-un comunicat Palatul Élysée.

Dezbateri urmează să fie organizate de către spaţii etice religioase în teritoriu, ”pentru a se ajunge la toţi cetăţenii şi a le permite să se informeze şi să se măsoare mizele sfârşitului vieţii”, anunţă preşedinţia franceză.

Consultări urmează să aibă loc cu echipe de îngrijiri paliative care se confruntă cu regularitate cu sfârşitul vieţii, precizează ea.

Guvernul urmează să angajeze în paralel o ”activitate concertată şi transparentă” împreună cu deputaţii şi senatorii, mai anunţă preşedinţia franceză.

”Toate aceste lucrări vor permite să se ia în calcul precizări şi evoluţii ale cadrului nostru legal până la sfârşitul anului 2023”, anunţă Palatul Élysée.

Şeful statului francez nu exclude o soluţie pe cale parlamentară ori un referendum - care ar putea fi primul de la instalarea sa la Palatul Élysée în 2017.

Comitetul de Etică a stabilit marţi că un ”ajutor activ pentru a muri” se poate aplica în Franţa, dar ”în anumite condiţii stricte”.

El pledează în favoarea unei accelerări a eforturilor în îngrijiri paliative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.