Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi ”asumă în totalitate” declaraţia cu privire la ”frecarea ridichii” francezilor care refuză să se vaccineze împotriva covid-19 - la trei zile după ce a făcut-o într-un interviu acordat Le Parisien -, într-o confernţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, vineri, cu ocazia lansării preşedinţiei franceze a Uniunii Europene (UE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron, care declara miercuri ziarului parizian că un nevaccinat este ”iresponsabil” cărua îi retrage statutul de ”cetăţean”, şi-a precizat vineri spusele.

”A fi cetăţean înseamnă să ai drepturi şi oblijgaţii. Mai întîi obligaţii (...). Conceptul de libertate este agitat azi de către unii dintre compatrioţii noştri pentru a spune că «eu am libertatea să nu mă vaccinez» se opreşte acolo unde încalcă libertatea celuilalt, unde viaţa celuilalt este pusă în pericol”, a declarat el.

În ceea ce preveşte dorinţa sa de a le ”freca ridichea” (”emmerder” în franceză) nevaccinaţilor, Macron subliniază că ”nu mă pot emoţiona pe tema unor forme de exprimare care par familiare, pe care mi le asum în întregme”.

În schimb, el se declară ”emoţionat de situaţia în care ne aflăm”, fără să ezite să împartă Franţa în funcţie de vaccinarea anticovid, deoarece ”adevărata fractură asta este!”.

Opoziţia şi candidaţii la preşedinţie i-au reproşat faptul că stigmatizează cinci milioane de francezi refractari, însă şeful statului nu se abate de la această linie.

El precizează condiţiile în care s-a desfăşurat acest intervu acordat Le Parisien.

”Toţi oamenii cu care am discutat erau indignaţ de compatrioţii noştri care nu vor să se vaccineze (anticovid). Aveam în faţa mea două îngrijotoare care-mi spuneau «noi credem că nu mai trebuie să îngrijim oameni atunci când nu sunt vaccinaţi (anticovid), atunci când vin la (secţia de) urgenţe”, a declarat el.

”De acolo de unde mă aflu eu, nu pot să nu fiu îngrijorat de asta”, a subliniat Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.